open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Identificirane još tri žrtve genocida u Srebrenici: Salim je imao samo 16 godina kad je ubijen
U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli danas su identifikovane još tri žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
21.03.2022. u 13:52
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene na području Srebrenice, u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci godinama kasnije su ekshumirani iz masovnih grobnica u okolini Srebrenice i Zvornika.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica žrtava.

- Članovi porodice su danas identificirali Salima (Idriz) Mustafića, rođenog 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao samo 16 godina kada je ubijen, u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2001. godine. Porodica je potvrdila i identitet Hamdije (Hamed) Hasića, rođenog 1965. godine u Poznanovićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica, tokom 2001. godine. Identifikovan je i Senahid (Atif) Šečić, rođen 1956. u Močevićima kod Srebrenice. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani krajem 2008. godine iz masovne grobnice Kamenica, Zvornik - navode iz Instituta.

Dodaje se da su porodice prilikom identifikacije ujedno dale i saglasnost za ukop pomenutih žrtava ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.