open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Idealni tim 33. kola PLBiH: Dominacija "Hercegovaca" i majstorije Željinih juniora
U posljednjem kolu pala je odluka o putnicima u Evropu, a osim novog prvaka Borca i viceprvaka Sarajeva našu zemlju na euro-sceni predstavljat će Velež i Široki Brijeg.
03.06.2021. u 15:33
get url
text

Minimalnom pobjedom u gostima kod Mladosti Velež će prvi put nakon 33 godine zaigrati u Evropi, a zahvaljujući gostujućem trijumfu protiv Radnika (0:2) tamo će se naći i Širokobriježani. Bez Evrope ostao je Zrinjski uprkos pobjedi u gostima kod Tuzla Cityja (1:2).

I u posljednjem kolu odigrano je pet utakmica zbog ranijeg istupanja Olimpika, dok je Radnik sezonu završio na pretposljednjem mjestu, no odluka Drugostepene komisije za licenciranje u niži rang "gurnula" je Mladost.

U posljednjem kolu postignuto je osam golova, a trećina od toga viđenja je na utakmici Željezničar - Krupa, u kojem su Plavi stigli do prve pobjede ovog proljeća (3:0).

Redakcija portala Faktor izabrala je najbolji tim 33. kola Premijer lige.

Luka KUKIĆ, Tarik SALETOVIĆ (SLOBODA): Nakon sjajnih odbrana u meču 32. kola u porazu njegove Slobode od Veleža, 25-godišnji Luka Kukić u duelu s novim prvakom Borcem uspio je sačuvati svoju mrežu. Iako je ovog probljeća Golubović bio u prednosti, da je Kukić kvalitetan čuvar mreže potvrđuje i transfer u Zrinjski, odmah po okončanju sezone. U debitantskom nastupu za seniorski tim Slobode junior Tarik Saletović odigrao je cijeli meč na zadnjem veznom te pokazao da se na njega može računati u budućnosti, naročito zbog novog pravila o mladim igračima.

Memhed ĆOSIĆ, Denis Zvonić, Edo VEHABOVIĆ (VELEŽ): S 32 nastupa u sezoni Ćosić je vjerovatno nastandardniji igrač u ekipi Feđe Dudića. U najveći uspjeh Veleža nakon agresije na BiH ugradio je dva gola i tri asistencije, a i protiv Mladosti je odlično odradio svoj posao. Kapiten Denis Zvonić i ovoga puta je odlično komnadovao odbrano Rođenih, dok je drugim ovosezonskim golom (upisao i tri asistencije) Edo Vehabović ovjerio prvi izlazak Veleža na euro-scenu pod zastavom BiH.

Jure OBŠIVAČ, Tomislav Čuljak, Stipe JURIĆ (ŠIROKI BRIJEG): Iskusni 31-godišnji stoper golom u 55. minuti ovjerio je pobjedu tima sa Pecare u duelu protiv Radnika, bio mu je to prvi gol u sezoni. Osim toga odlično je odradio posao u defanzivi, baš kao i lijevi bek Tomislav Čuljak. Stipe Jurić uspješnu sezonu za tim sa Pecare zaključio je devetim ovosezonskim golom.

Hamza GASAL, Faruk DURAKOVIĆ (ŽELJEZNIČAR): Dvojica Željinih juniora u posljednjem kolu i pobjedi nad Krupom lijepim golovima su potvrdili ono što domaća fudbalska javnost zna već godina, da se u omladinskom pogonu tima sa Grbavice sastasavaju kvalitetni mladi igrači. Ipak, manjak petlje rukovodeći obično u konačnici rezultira odlaskom tih mladih igrača na kaljenje u druge sredine, a mnogi od njih nikada ne dobiju pravu priliku u seniorskom timu. Za ova dva bisera važi slična priča kao i za Slobodinog Saletovića i nova pravila o mladim igračima.

Nemanja BILBIJA (ZRINJSKI): Kapiten Plemića odigrao je odličnu sezonu, s dva gola u pobjedi nad Tuzla Cityjem završio ju je sa 17 pogodaka i šest asistencija, no to ćemo malo značiti s obzirom na to da su Mostarci ostali bez plasmana u Evropu.

Trener kola
Feđa DUDIĆ

Najbolju sezonu u Premijer ligi BiH ikada Velež je zaključio pobjedom u gostima kod Mladosti, a koja je Rođene poslije 33 godine vratila na evropsku scenu. Jedan od najzaslužnijih za to je svakako šef stručnog štaba Feđa Dudić. Posebno impozantan je niz od 20 utakmica bez poraza, a Rođeni su posljednji poraz u netom okončanoj sezoni doživjeli 31. oktobra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.