open-navfaktor-logo
search
Jesenska poslastica
Idealne za porodična druženja: Karamelizirane jabuke od samo tri sastojka
Jesen je, a pijace su pune zrelih jabuka. Sa ovim voćem možete pripremiti razne poslastice, poput nadaleko poznate jabukovače ili lijene pite, ali i tufahija.
11.10.2020. u 22:39
get url
text

Ovog puta nudimo vam posve drugačiji recept – karamelizirane jabuke. Desert je idealan za porodična druženja i kao jesenska poslastica nakon bogatog ručka.

Ako se pitate kako zadržati karamel na jabuci, obavezno dobro operite i osušite voće. Dobra ideja je i staviti jabuke na neko vrijeme u frižider jer će se na hladnim jabukama karamel bolje zadržati.

Potrebni sastojci: 8 manjih jabuka, 8 drvenih štapića (ukrasnih ili od sladoleda), 400 grama mekanih karamel bombona, 2 kašike vode.

Postupak pripreme:

Jabuke stavite na drvene štapiće.

U zdjeli pomiješajte bombone i vodu. Kuhajte miješajući na srednje jakoj vatri dok se bombone ne otope i dok ne dobijete glatku smjesu.

Lagano nagnite zdjelu i svaku jabuku uronite do pola u karamelu (rotirajte kako bi se karamela primila na cijelu polovinu jabuke).

Nakon umakanja svaku jabuku možete, po želji, ukrasiti i nasjeckanim bombonima, orašastim plodovima ili komadićima čokolade.

Karamelizirane jabuke stavljajte na prethodno pripremljen papir za pečenje.

Ohladite ih 15 minuta u frižideru i spremne su za posluživanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.