open-navfaktor-logo
search
Moda za ljeto
Idealan kad temperature porastu: I Jennifer Lopez, Rihanna, Melania Trump rado nose ovaj odjevni komad
Sklapanje odjevnih kombinacija u ljetnim mjesecima za mnoge je prava muka, pa žene u ovom periodu tragaju za laganim ljetnim haljinama u kojima će lakše podnijeti visoke temperate. Definitivno najbolji odabir za tople i sprane dane i noći su lepršave kaftan haljine koje pružaju lagodan osjećaj na tijelu.
18.05.2020. u 09:41
get url
text

Ove omiljene ljetne haljine vole i brojne slavne dame, među kojima su glumica Kelly Ripa, pjevačice Jennifer Lopez i Rihanna, ali i prva dama Amerike Melania Trump.

Kaftan ima dugu historiju, a originalno predstavlja dugi muški ogrtač bez podstave mezopotamskog porijekla, koji su nosili brojni narodi širom Bliskog istoka, a tokom prošlosti nosio se i na području Poljske, Rusije i čitavog Balkana.

Obično se krojio od pamuka ili svile ili kombinacije ta dva materijala i postojalo je nekoliko vrsta.

{$galerijaFotografija}

Najpoznatiji je onaj kojeg su nosili otomanski sultani, a u pogledu stroge hijerarhije razlikovali su se po boji, uzorcima i dugmadi.

No, kroz historiju nisu ih nosili samo muškarci.

Marokasni kaftan, ženska je nošnja, uobičajena kod Marokanki. U jugoistočnoj Aziji nalazimo batik kaftan za čiju se izradu preferira svila te cvjetni i apstraktni dizajn, a danas su uzor za izradu savremenih ženskih kaftana.

S godinama kaftan je prerastao u simbol ljetne haljine.

Dok neke žene u ljetnim mjesecima biraju prozračne, prozirne kaftan haljine za odlazak na plažu, kao što to radi Jennifer Lopez, druge su sklonije elegantnijim varijantama koje su savršen izbor za večere i vjenčanja.

U svom ormaru kaftan haljinu ima i Rihanna koja je za večeru s manekenkom Naomi Campbell odabrala vrlo efektnu kaftan haljinu od svile, šarenog etno printa.

Kaftan haljine omiljeni su izbor i aktualne prve dame Amerike, Melanije Trump koja je u nekoliko navrata za službena događanja birala profinjene modele ove popularne haljine.

Tokom službene posjete Japanu u maju prošle godine Melania je nosila elegantnu bijelu kaftan haljinu decentnog uzorka koja izgledom podsjeća na tradicionalne japanske nošnje.

Kaftan18.05.2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.