navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Danci tvrde

Ibuprofen neće pogoršati simptome COVID-19, ali to ne znači da ga treba uzimati kao bombone

Početkom pandemije izražena je zabrinutost da bi ibuprofen protiv bolova mogao pogoršati COVID-19. No, onda su istraživači pretresli bolničke kartone 9.326 Danaca s COVID-19, od kojih je njih 248 uzimalo NSAID lijekove, i nisu pronađene nikakve razlike u težini simptoma.

Objavljeno: 09.09.2020. u 10:15
get url
text

Dakle, korištenje nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima kod pozitivno testiranih na COVID-19.

To su rezultati studije Antona Pottegarda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Aarhus te Danske agencije za lijekove, objavljene 8. septembra u PLOS Medicine.

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba lijeka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje oboljelih od COVID-19.

Kako je upotreba ibuprofena i drugih nesteroidnih protivupalnih lijekova široko rasprostranjena, trebalo je provjeriti o čemu je riječ.

U novom istraživanju istraživači su prikupili podatke o svim Dancima koji su između 27. februara i 29. aprila bili pozitivni na virus SARS-CoV-2. Pročešljani su podaci o upotrebi NSAID, smrtnosti, hospitalizaciji, upotrebi mehaničke ventilacije i akutnim bubrežnim nadomjesnim terapijama. U tom razdoblju 248 pacijenata koristilo je NSAID lijekove.

Istraživači nisu otkrili povezanost bilo kojeg ishoda i upotrebe NSAID. Umrlo je 6,3 posto pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su koristili lijekove protiv bolova, njih 24,5 posto bilo je hospitalizirano, a 4,9 posto primljeno je na odjele intenzivne njege.

Ti postotci vrlo su slični onima koji su zabilježeni među pacijentima bez terapije NSAID lijekovima: 6,1, 21,2 i 4,7 posto.

- S obzirom na dostupne dokaze, nema razloga za povlačenje dobro naznačene upotrebe NSAID tokom pandemije SARS-CoV-2 - kažu autori.

Međutim, uvijek treba uzeti u obzir dobro utvrđene štetne učinke NSAID, posebno njihove bubrežne, gastrointestinalne i kardiovaskularne učinke, a NSAID lijekove svi pacijenti trebaju koristiti u najmanjoj mogućoj dozi u najkraćem mogućem trajanju – napominju autori studije.