open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Ibrahimović: Crna Gora je u ozbiljnoj političkoj i institucionalnoj krizi, rješenje su samo prijevremeni izbori
Crna Gora je u političkoj i institucionalnoj krizi. Rješenje toga mogu biti samo prijevremeni parlamentarni izbori, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Crne Gore Ervin Ibrahimović.
24.12.2022. u 10:32
get url
text

Govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u toj zemlji, sudijama Ustavnog suda, protestima, ali i odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i potencijalima za unapređenje saradnje u oblasti privrede, ekonomije i turizma.

Evropska unija (EU) bi početkom naredne godine mogla razmatrati zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom, ako država ne uspostavi funkcionalne institucije, kazala je ranije ovog mjeseca ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, tokom posjete Podgorici.

Svako mora raditi svoj domaći zadatak

- Nažalost, i ja moram potvrditi da se Crna Gora nalazi u ozbiljnoj političkoj i institucionalnoj krizi. Od one države koja je bila primjer u regionu, kada su u pitanju evropske integracije, danas smo došli do ovoga. Ali, s druge strane, vjerujem da u Crnoj Gori ima dovoljno mudrosti, posebno kod političara, da nećemo nastaviti ovako devastiranje institucija sistema i našeg puta prema Evropskoj uniji. Kada kažem "našeg puta prema EU", vjerujem da ćemo i mi i Bosna i Hercegovina i region, vrlo brzo biti punopravne članice EU-a. Međutim, svako mora raditi svoj domaći zadatak - istakao je Ibrahimović.

Naglasio je da je Crna Gora, nažalost, došla u onu situaciju do koje do prije dvije-tri godine nisu mogli ni da pomisle da mogu da dođu.

- Prije svega, zbog nedostatka dijaloga. U posljednjih godinu dana, dva puta su padale vlade i samim tim je na određeni način izazivana politička kriza. Nažalost, naše institucije nisu sve formirane, prije svega, Ustavni sud i od toga potiču drugi problemi - pojasnio je Ibrahimović.

Kako je kazao, Ustav Crne Gore je pisan tako da sva važna pitanja moraju doći uz dijalog. Ustavni sud Crne Gore od 13. septembra nema kvorum za odlučivanje, jer ima samo troje sudija od ukupno sedam.

- Trenutno u Crnoj Gori nedostaje dijalog. Nažalost, aktuelna većina nema dovoljno državničke odgovornosti da preuzme obavezu da sjedne sa opozicijom za sto, da otvorimo dijalog i dođemo do kompromisa o važnim pitanjima. Važno pitanje je da se kompletira Ustavni sud, a nakon toga pričati i o prijevremenim parlamentarnim izborima. Pustimo da građani odluče u kojem pravcu Crna Gora treba da ide, odnosno da odluče ko će voditi državu u narednom periodu. Poruke od naših međunarodnih partnera, prije svega, shvatam kao prijateljske - poručio je Ibrahimović.

Podsjetio je da u Crnoj Gori više od 80 posto građana podržava evropski put ove zemlje.

- Sve ove poruke koje šalju naši prijatelji iz Brisela su dobronamjerne i kazuju ono što kažu naši građani, a to je da nam evropski put mora biti prioritet, a da političari moraju poslušati građane, ozbiljno shvatiti poruku Brisela i sjesti za sto, odrediti datum izbora sudija Ustavnog suda, kompletiramo sudije Ustavnog suda i time stvaramo uslove za prijevremene parlamentarne izbore, idemo na izbore, nakon toga formiramo proevropsku, pro-NATO vladu, jer nam to građani poručuju - kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore.

Nakon toga, Ibrahimović vjeruje da će doći mnogo bolji dani za Crnu Goru.

- Moramo pobjeći od sitnih političkih kalkulacija i sjesti za sto. Političari u Crnoj Gori napokon moraju biti mnogo hrabriji i otvoriti priču dijaloga - istakao je Ibrahimović.

Za pomirenje trebaju dvije strane

U Podgorici i drugim gradovima u Crnoj Gori u prethodnom periodu održano je nekoliko protesta. Zahtjevi demonstranata su uglavnom opoziv izmijenjenog Zakona o predsjedniku, dijalog i deblokada Ustavnog suda i raspisivanje prijevremenih izbora.

- Vjerujem da su i protesti jedan vid demokratskog izjašnjavanja. Vjerujem da oni koji organizuju proteste imaju jasan cilj. Ove proteste doživljavam kao put pomirenja u Crnoj Gori. Ali, naravno da za pomirenje trebaju dvije strane. Vjerujem da će organizatori protesta biti obazrivi, voditi računa da u pravom smislu prenesu demokratski signal cijeloj Crnoj Gori - rekao je Ibrahimović.

Pozvao je organizatore da budu vrlo odgovorni, da ne dođe do nekog neželjenog ekcesa.

- Imali smo iskustva iz prošlosti. Vjerujem da smo dosta naučili i da će ovi protesti uspjeti, ne da još više podijele Crnu Goru nego da pošalju poziv da Crnoj Gori trebaju kompletirane institucije, prijevremeni vanredni izbori i da Crna Gora čuje glas svojih građana - kazao je Ibrahimović.

Dotakao se i prijevremenih parlamentarnih izbora i komentirao koliko je realno njihovo raspisivanje.

- Vjerujem da se niko ne plaši da čuje glas građana. Crna Gora je u političkoj i institucionalnoj krizi. Rješenje toga mogu biti samo prijevremeni parlamentarni izbori. Da je mogla 42. i 43. vlada da napravi boljitak građanima, onda ne bismo pričali o prijevremenim parlamentarnim izborima - istakao je Ibrahimović.

Smatra da je vrijeme da se na proljeće održe prijevremeni parlamentarni izbori.

Položaj manjina

Ibrahimović, koji je i na čelu Bošnjačke stranke, dotakao se položaja Bošnjaka u Crnoj Gori. Često je u prethodnih godinu i po govorio da je nakon parlamentarnih izbora u augustu 2020. godine došlo do "etničkog čišćenja" Bošnjaka iz državnih institucija.

- Kada je došla 42. vlada, poslije augusta 2020. godine, najavljivano je da je u Crnu Goru došla demokratija, da će svi građani biti ravnopravni. Međutim, sa 42. vladom smo vidjeli koliko smo daleko od evropskih standarda i koliko je Crnoj Gori potrebno demokratije. Dakle, 42. vlada je ekspresno sve kadrove manje brojnog naroda isključila iz institucija sistema. Zato smo rekli da se radilo o etničkom čišćenju - rekao je Ibrahimović.

Smatra da ima više načina ugrožavanja jednog naroda.

- Prije svega, je to isključivanje iz institucija sistema. Ali, imamo i kada je u pitanju ekonomija. Naime, 42. vlada budžetom skoro ništa nije izdvojila za sredine gdje žive manje brojni narodi. Ako tome dodamo i političku nesigurnost i pitanje vladavine prava, onda je bio pojačan strah manje brojnog naroda i ponovo je bio pojačan postupak odlaska Bošnjaka, Albanaca sa svojih ognjišta. Žao mi je što ovo kažem, ali kao da je bila namjera da se što više pripadnici manje brojnog naroda osjećaju nesigurno i napuste svoja mjesta - pojasnio je Ibrahimović.

Vjeruje da je 42. vlada prošlost. Kako je kazao, 43. vlada je na određen način zaustavila te procese, poslala je signal da ima mjesta za manjine u Crnoj Gori.

Ibrahimović je podsjetio da su od obnove nezavisnosti Crne Gore, bošnjački narod i druge manjine unapređivali svoj položaj u državi.

- Kada je Crna Gora obnovila nezavisnost, bilo je samo par procenata predstavnika manje brojnog naroda u državnim institucijama. U narednom periodu taj položaj se unapređivao. Tako da do 2016. godine taj procenat je povećan na pet, šest posto, koji je nedovoljan. U Crnoj Gori broj manje brojnih naroda je oko 20 posto. Dakle, više nego svaki četvrti građanin je predstavnik manje brojnog naroda. Promjenom vlade, kada je došla 42., ponovo smo se vratili 20 godina unazad i manje brojni narodi nisu adekvatno zastupljeni u državnim institucijama - pojasnio je Ibrahimović.

Mišljenja je da Crna Gora mora mnogo raditi da unaprijedi položaj manjina u državi.

Vjeruje da će neka nova, 44. vlada, visoko u svojoj agendi staviti da manjine treba da budu u državnim institucijama, da broj zastupljenosti manje brojnih naroda u državnim institucijama mora odgovarati i broju stanovnika koji ima manjina u Crnoj Gori.

Putna infrastruktura

Ibrahimović je i na čelu resora koji je, između ostalog, zadužen i za saobraćaj. S tim u vezi, dotakao se i uspostavljanja aviolinije od Podgorice do Sarajeva i rekonstrukcije puta koji preko Šćepan-Polja spaja Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

- Aviokompanije se tek oporavljaju nakon koronavirusa. Sigurno je da je izazov pred svim aviokompanijama kada je riječ o uvođenju novih letova. Moj stručni tim pokušava da izanalizira koliko bi ekonomski opravdana bila ta jedna linija. Vrlo nam je značajno da se što bolje povežemo sa Bosnom i Hercegovinom, ali moraju i aviokompanije naći svoj ekonomski interes. Ima više inicijativa. Ponovo je aktuelno razmišljanje da možda ide Sarajevo - Podgorica - Skoplje. U narednom periodu ćemo to intenzivirati - istakao je Ibrahimović.

Vjeruje da će građani Bosne i Hercegovine i Crne Gore uskoro imati jednu avioliniju, za početak možda jedan ili dva leta sedmično.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i Ibrahimović potpisali su u četvrtak u Sarajevu Memorandum o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

- Mi smo učinili prvi korak. Jedan od prioriteta je most Hum - Šćepan-Polje. Potreba obje države je taj most, ali i pristupni putevi. Obje države imaju veliki zadatak. Memorandumom smo napravili prvi korak i počeli smo da stvaramo realne pretpostavke da se napokon ovaj dio puta odradi kako treba. Bosna i Hercegovina i Crna Gora u tom dijelu imaju predivne potencijale za turizam, ali moraju imati odgovarajuću saobraćajnu infrastrukturu. Vjerujem da su obje države svjesne toga - poručio je Ibrahimović.

Kako je kazao, sada će zajedno aplicirati prema evropskim pristupnim fondovima.

- Nezahvalno je reći kada će biti završeni radovi. Najmanji izazov će biti uraditi most. Obje države imaju svoj dio posla koji treba da završe. Zajednička ponuda, kada budem imali kvalitetniju putnu infrastrukturu, će biti konkurentna, ne samo u regionu nego u cijeloj Evropi - naglasio je Ibrahimović.

Rekao je da su odnosi Bosne i Hercegovine i njegove zemlje primjer u regionu, ali da ima prostora za njihovo unapređenje, prije svega, u oblasti privrede.

- Važno je da prepoznamo šta to BiH ima, a šta Crna Gora, i da možda zajednički konkurišemo na evropskom tržištu. Dokazao je da BiH ima ogromne potencijale, prirodne resurse. Crna Gora na osnovu svoje veličine je bogata ogromnim resursima. Vjerujem da imamo šta jedni drugima da ponudimo. Treba podsjetiti da je BiH izuzetno bogata vodenim potencijalom i rudama. Pozivam privrednike i zvaničnike BiH da malo više usmjere svoj interes prema luci Bar - pojasnio je Ibrahimović.

Poziv turskim investitorima

Govorio je i o turskim investitorima u Crnoj Gori.

- Više od 3.500 turskih firmi osnovalo je neku svoju firmu u Crnoj Gori. Turski privrednici su trenutno najbrojniji u Crnoj Gori. Crna Gora i Turska imaju izvanredne bilateralne odnose. Crna Gora ima mnogo toga da im pruži, mnogi su to prepoznali. Imamo neke koji rade hotele visoke klase, one koji rade na izgradnji zgrada, koji se bave trgovinom... U zadnje vrijeme je sve više investitora zainteresovano za obnovljive izvore energije. Posebno kada je u pitanju solarna i vjetro energija, dosta ozbiljnih turskih firmi je pokazalo interesovanje - rekao je Ibrahimović.

Vjeruje da će u narednom periodu neko od njih biti proizvođač obnovljive električne energije u Crnoj Gori:

- Vjerujem da će u narednom periodu naći interes da investiraju na sjeveru Crne Gore, za sada je to uglavnom srednja i južna regija. Crna Gora mora naći način da im pokaže ljepote i resurse sjevera zemlje. Preko 70 posto potencijala, resursa Crne Gore, se nalazi na sjeveru. Imamo izvanredan vodeni potencijal, potencijal za zdravu hranu, drvni potencijal je glavni na sjeveru. Ima i oni što je sve više popularno u svijetu, a to je planinski turizam koji može da se razvija 12 mjeseci.

Kako je kazao, na tom području je u poodmakloj fazi izgradnja dva ili tri ski-centra.

Dotakao se i izgradnje ski-centra na Štedima, na području općine Rožaje.

- Radi se izvanredan atraktivan ski-centar. Projektom je planirana izgradnja hotela sa pet, četiri i dalje zvjezdica. Oni bi, turski investitori, sa tolikom iskustvom kada je u pitanju turizam i hotelijerstvo, mogli da nađu interes i u tom pravcu da investiraju. Mislim da će ovaj centar biti prava atrakcija, jer je to među rijetkim predjelima u ovom vremenu toplotnog zagrijavanja gdje imamo snijeg pet do šest mjeseci - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.