Saslušanjem vještaka, ali i dva svjedoka danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i drugima optuženim za Sejfovićev bijeg iz  KPZ-a Sarajevo u septembru prošle godine.

Omer Ćemalović, vještak neuropsihijatar, danas je na suđenju iznio svoj nalaz, nakon vještačenja Amira Ibrahimija, jednog od optuženih u ovom slučaju. On je na zahtjev braniteljice Indire Karahodžić imao zadatak da utvrdi da li je Ibrahimi sposoban pratiti suđenje te da li pati od duševnog oboljenja.

- Na osnovu medicinske dokumentacije i psihijatrijskog intervjua ustanovljeno je da nije ispoljavao znakove trajnog poremećaja psihotičnog karaktera. On je emocionalno nestabilan, liječen je od PTSP-a i problema sa srcem. Njegov boravak u pritvoru i optužnica doveli su do destabilizacije PTSP-a, napetosti i depresivnosti. Povremeno, zbog okolnosti u kojima se nalazi, on ima suicidalne porive jer mu je sve ovo teško palo. On nije duševno zaostala osoba, ne pati od duševnog poremećaja, te ipak može učestvovati u postupku i pratiti suđenje - kazao je Ćemalović. 

Policajac MUP-a KS Suljo Klino svjedočio je o službenim radnjama koje su poduzimane nakon bjekstva Sejfovića iz zatvora pa do njegovog privođenja. On je ispričao kako ga je 2. septembra 2017.  godine rukovodilac obavijestio da je Amel Sejfović pobjegao iz zatvora uz prijetnju vatrenim oružjem, te da se s oružjem uputio u nepoznatom pravcu.

- Predvečer je formiran tim za prikupljanje operativnih saznanja kako bi se pronašao Sejfović. Dio tima je obavljao uviđaj u KPZ-u, a drugi tim je prikupljao operativna saznanja o tome gdje se Sejfović nalazi. Ja sam bio u dijelu tima koji je vršio koordinaciju između njih, te na terenu i razgovarao sa ljudima koji bi mogli imati informacije o tome gdje se on nalazi - kazao je Klino.

Dodao je kako su dobili informacije da je Sejfović u KPZ-u koristio više mobitela i sim kartica, te su u međuvremenu dobili i saznanja da se sa njegovim bijegom mogu u vezu dovesti osobe sa područja ZDK.

- Dobili smo informaciju da je Sejfoviću u bjekstvu mogao pomoći Dževad Hazić, te je on pronađen na području SBK. Osim toga, dobili smo i informaciju da je Hazić u društvu Amira Ibrahimija neposredno prije bjekstva viđen na području Kantona Sarajevo, te da su tražili stan da iznajme, što nam je ukazivalo na to da bi mogli biti povezani sa bjekstvom - kazao je svjedok.

Ispričao je kako su tokom pretresa prostorija koje koristi Hazić pronašli certifikat SIM kartice, te da je sa tim brojem ostvarena komunikacija sa brojem koji je Sejfović koristio u KPZ-u.

- Nakon prikupljenih saznanja pretraživali smo širi lokalitet Visokog, tačnije Tušnjiće. Mirza  Fazlić se mogao dovesti u vezu sa bjekstvom, te je pretresena njegova kuća u Visokom i on je uhapšen . Dobili smo snimak od Autoputeva BiH na kojem se vidio Fazlić kako upravlja "golfom 5" i još jedna osoba za koju smo pretpostavljali da je Sejfović - kazao je policajac.

Dodao je kako su u Tušnjićima dva puta pronašli predmete koji su ukazivali da se Sejfović tu nalazio. Pronađena je odjeća i SIM kartice, te torba u kojoj se nalazila automatska puška sa okvirom sa 28 metaka, te još 100 metaka za pušku.

Anel Čehajić, vlasnik autootpada u mjestu Buci kazao je kako je krajem 2016. i početkom 2017. godine prodavao sivi motor "aperia" putem Pik-a.

- Imao sam nekoliko poziva, ali kupcima nije odgovarala cijena. Taj motor sam kupio u Italiji i vozio ga oko godinu, prije nego što sam ga htio prodati. Moj prijatelj Mirza Fazlić me nazvao negdje u maju 2017. i rekao da hoće "nekim njegovim" da kupi motor. Ti "neki njegovi" su imali veze sa ovima u Sarajevu kojima nije odgovarala cijena. Oni su došli i pogledali motor, nikad ih u životu nisam vidio. Jedan od njih je isprobao motor, vratio se i natovarili smo ga u kombi i odvezli u Vogošću na benzinsku pumpu. Tamo je bio neko Mirzin, platio ga i to je to - kazao je Čehajić.

Na upit advokatice Karahodžić, svjedok je kazao da nije uzimao nikakve dokumente od njih, jer je motor bio iz Italije, te da se sjeća da je jedan od njih bio ćelav, krupan i nabildan.

Sljedeće suđenje zakazano je za 18. oktobar, za kada je planirano saslušanje pet svjedoka.