open-navfaktor-logo
search
Nakon razornog zemljotresa
Ibrahim Nergiz na ruševina doma: Živjeli smo ovdje 25 godina, sina oženili i kćer udali, sve što želim naći su uspomene
Turčin Ibrahim Nergiz (68) iz grada Malatya, jedan je od brojnih stanovnika ovog grada koji je usljed prošlomjesečnog razornog zemljotresa ostao bez doma.
11.03.2023. u 15:29
get url
text

Nergiz danas u ruševinama zgrade, u kojoj je živio punih 25 godina, traga za porodičnim fotografijama.

Nergiz je živio na četvrtom spratu urušene zgrade u četvrti Yesilyurt, u Malatyi. S velikom tugom posmatra radove na uklanjanju ruševina koje su do prije nešto više od mjesec dana bili zidovi njegovog toplog doma.

U razgovoru s novinarom Anadolije Nergiz navodi kako su urušenu zgradu činila ukupno 22 stana i dva poslovna prostora. Zgradu su uspjepli napustili usljed prvog, a ona se urušila usljed drugog snažnog zemljotresa koji je tog dana potresao regiju, sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Neke komšije, koje su se nakon prvog zemljotresa vratile u zgradu, smrtno su stradale. Negiz podvlači kako je sretan što je s porodicom uspio ostati živ.

- U braku sam 45 godina, a živjeli smo u istoj zgradi 25 godina. Ovdje smo oženili sina i udali kćer. Danas tražim samo fotografije za uspomenu. Imamo djecu i unuke. Imamo fotografije njihovih rođendana i služenja vojnog roka. Tražimo svoje uspomene i prošlost. Ne očekujemo da nađemo ništa materijalno, sve što želimo naći su uspomene - kazao je Nergiz.

{$galerijaFotografija}

Dodao je kako je uspio naći fotografije iz vojske, kao i druge porodične fotografije zabilježene davne 1970. godine.

- Našao sam i svoju jako staru ličnu kartu. Neke od sitnica koje bismo mogli nazvati antikvitetima. Zahvalni smo što smo ostali zdravi. Zapravo, u jednom ćemo trenutku to shvatiti kao upozorenje - istakao je Nergiz.

Naveo je i da se ispod ruševina pojavila njegova fotografija iz mladosti snimljena 1973, godine školovanja, zatim sa služenja vojnog roka i razglednica koju je poslala njegova sestra 1974. godine.

Ibrahim Nergiz, srušeni dom nakon zemljotresa u Turskoj
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.