open-navfaktor-logo
search
Argentinski fudbaler
Ibanez: Iz Želje i Sarajeva se žalili da mjesecima nisu primali plaće, Zrinjski je najozbiljniji klub u BiH
Osvajanjem titule svjetskog prvaka u Kataru, Lionel Messi je definitivno zaslužio mjesto među besmrtnicima i privilegiju da stane rame uz rame s Diegom Armandom Maradonom. 
06.02.2023. u 16:46
get url
text

O tome ko je od njih dvojice veće božanstvo u Argentini, pravi odgovor može se dobiti isključivo od nekog autentičnog "gaučosa". 

- Maradona je "bog" u svakom smislu riječi, ali je Messi zahvaljujući uspjesima sa reprezentacijom u posljednje dvije-tri godine zauvijek ušao u srca argentinske nacije. Počelo je trijumfom u Copa America protiv Brazila, a kulminiralo pobjedom u finalu Mundijala protiv Francuske. Sada svi pričaju o Leu, kao što su nekada pričali o Dijegu. Cijeli svet mu se klanja i smatra ga najboljim fudbalerom svih vremena. Evo, putovao sam nedavno sa ekipom Grafičara na pripreme u Tursku, prvo što me je carinik pitao kada je vidio argentinski pasoš, bilo je da li poznajem Messija. Ako se ne varam, fali mu još trofej u Copa Libertadores pa da postane prvi igrač u historiji fudbala koji je osvojio sve što se može osvojiti - rekao je za Anadoliju nekadašnji fudbaler zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde Argentinac Luis Ibanez i dodaje da je vjerovao u momke Lionela Scalonija čak i poslije startnog poraza od Saudijske Arabije:

- Nisam smio da se zakunem da će osvojiti Mundijal, ali sam bio uvjeren da će u preostale dvije utakmice dokazati kvalitet i bez problema izboriti plasman u drugi krug šampionata. Vidjelo se da je atmosfera u ekipi na visokom nivou. Dobar sam sa Paredesom, igrao sam sa De Polom u Racingu, veliki smo prijatelji i pratio sam šta kače na društvenim mrežama uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva. Radovali su se kao deca svakoj pobjedi, svakom osvojenom bodu u kvalifikacijama. Proveli su 40 dana za vrijeme Copa Americe u trening-kampu, smijali se, šalili, uživali. Bilo je očigledno da svi zajedno žive za dan kada će Argentina postati svjetski prvak. To se posebno odnosi na Messija koji je Mundijal u Kataru shvatio kao misiju života i najvažniji turnir u karijeri.

Luis Ibanez je poslije Dinama i Crvene zvezde, nosio dres mostarskog Zrinjskog, ali su ga povrede spriječile da ostavi dublji trag u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

- Na stranu fizički problemi, Mostar mi je ostao u prelijepoj uspomeni. Zrinjski je u svakom smislu riječi najozbiljniji i najorganizovaniji klub u Bosni i Hercegovini. Razgovarao sam sa kolegama iz Željezničara i Sarajeva koji su se žalili da po pet, šest meseci nisu primali plaće, a kod nas je sve bilo u dan. Lično, sve što sam se dogovorio, to sam i dobio. Predsjednik je ozbiljan čovjek, ulaže svoja sredstva i trudi se da od Zrinjskog napravi uzoran fudbalski kolektiv. Doživio sam i atmosferu derbija sa Veležom, navijači oba kluba su vrlo fanatični, ali respektuju protivničke igrače. Mostar je divan grad, klima je kao stvorena za nas koji dolazimo iz Južne Amerike, sunce od jutra do mraka. Kupao sam se u Neretvi, gledao skokove s mosta i uživao družeći se sa momcima kao što su Mandić, Tičinović, Škrbić, Bilbija... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.