open-navfaktor-logo
search
Selektor Sjeverne Irske
Ian Baraclough ne robuje formaciji, može li taktički uopće iznenaditi Zmajeve?
Fudbalski savez Sjeverne Irske više od dva mjeseca pažljivo je birao stručnjaka koji će nakon devet godina na selektorskoj funkciji naslijediti Michaela O'Neilla. Izbor je na kraju pao na Iana Baraclougha, 49-godišnjeg engleskog trenera rođenog u Leicesteru.
07.10.2020. u 19:03
get url
text

Za razliku od Duška Bajevića, njegov dosta mlađi kolega koji će u četvrtak sjediti na klupi gostujućeg tima na stadionu Grbavica, ne može se pohvaliti velikom igračkom, a niti trenerskom karijerom.

Kormilo seniorske reprezentacije Sjeverne Irske Baracloughu je povjereno poslije tri godine na klupi mlade reprezentacije koju je vodio u 17 mečeva uz učinak od sedam pobjeda, četiri poraza, šest remija i gol-razliku 19:18.

Da s trenerom koji je u karijeri osim U-21 selekcije Sjeverne Irske samostalno vodio Scunthorpe United (34 utakmice), Sligo Rovers (83) i Motherwell (34) u FS Sjeverne Irske ozbiljno računaju govori i podatak da njegov dvogodišnji ugovor nije bio uvjetovan plasmanom na EURO.

U dosadašnja dva susreta u ulozi selektora seniorske selekcije ima identičan učinak kao i Bajević (remi i poraz), no protivnici Sjeverne Irske baš i nisu bili u rangu Italije i Poljske s kojima su Zmajevi igrali na startu drugog izdanja Lige nacija. Baraclough je debitovao remijem u gostima kod Rumunije (1:1), dok je domaći duel s Norveškom i težak poraz (5:1) otkrio slabije strane tima koji je prva prepreka Zmajeva u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Selektor Sjeverne Irske nije od onih trenera koji po svaku cijenu "robuju" formaciji i određenom sistemu igre. U prošlosti je, pogotovo tokom selektorskog mandata na klupi mlade reprezentacije Sjeverne Irske, uglavnom forsirao formaciju 4-3-3. Kao menadžer škotskog Motherwella favorizovao je sistem 4-4-2, a prema riječima Adnana Čustovića, jednog od asistenata iz Bajevićevog stručnog štaba, teško da Baraclough može ponuditi neko spektakularno taktičko rješenje u svom trećem susretu kao selektor Sjeverne Irske kojim bi iznenadio našu selekciju.

Ako se uopće može suditi prema mečevima s početka Lige nacija, Baraclough nije sklon drastičnim promjenama u sastavu. Da nije bilo povrede Jamala Lewisa i isključenja Josha Magennisa u susretu protiv Rumunije, Sjeverna Irska bi zaigrala u skoro identičnom sastavu u teškom porazu od Norveške kojem su, sa po dva pogotka, "kumovali" Erling Halaand i Alexander Sörloth. U prilog Sjevernoj Irskoj ne ide ni podatak da je primila 12 golova u posljednja četiri gostujuća susreta.

Baraclough je za utakmicu polufinala baraža za plasman na Evropsko prvenstvo pozvao 26 fudbalera, a zvanična internet-stranica Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine najavila je kako će reprezentacija Sjeverne Irske umjesto zvaničnog treninga na stadionu Grbavica obaviti šetnju!

Šta na ovaj način želi postići selektor tima kojem su Zmajevi pod vođstvom Roberta Prosinečkog nanijeli dva poraza u premijernoj sezoni Lige nacija, može se samo nagađati.

Nadati se da će treći međusobni duel Bosne i Hercegovine biti i treća sreća za Dušana Bajevića u pokušaju da upiše prvu pobjedu na klupi Zmajeva, a koja bi bila prvi korak ka historijskom plasmanu na kontinentalni šampionat na kojem naš nacionalni tim još nikada nije nastupio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.