Tako su mjerenjem na automatskim stanicama Ilijaš i Otoka zabilježena prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku - PM10 (50 µg/m3) za prethodni dan, saopćeno je iz Vlade KS.

Danas je zabilježeno prekoračenje prosječnih dnevnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku izmjerenih do 8 sati na stanici Ilijaš.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana se očekuje uglavnom sunčano do umjereno oblačno vrijeme sa slabim do umjerenim vjetrom južnog i jugoistočnog smjera i mogućom temperaturnom inverzijom u jutarnjim satima.

Ipak, pošto se već u srijedu u kotlinskim dijelovima Kantona očekuje pojačan vjetar, prema odredbama Plana interventnih mjera, nisu ostvareni uslovi za proglašenje pomenute epizode.

Iz Stručnog tijela napominju stanovništvo kako se i u narednim danima zbog promjenjivih vremenskih uslova očekuje variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku.

- Povećane koncentracije se očekuju uglavnom u jutarnjim i večernjim satima, te se građanim preporučuje postupanje u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS - poručuju iz ovog tijela.

Najavljuju i nastavak kontinuiranog praćenja vrijednosti i meteoroloških uslova, te izdavanje preporuka za postupanje prema Planu interventnih mjera.