open-navfaktor-logo
search
Mnogo propusta
Iako su kasno dobili materijale: Duraković pozvao građane u dijaspori da glasaju
Bivši načelnik Općine Srebrenica i član Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" Ćamil Duraković pozvao je sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, koji su se prijavili za glasanje putem pošte, a kojima tek sada pristižu materijali za glasanje, da glasaju i svoje koverte sa glasačkim listićima što prije pošalju.
20.11.2020. u 13:40
get url
text

VEZANI TEKST - Tabaković traži odgovornost: Srebreničani u dijaspori dobili glasačke listiće za Srbac, Gornji Vakuf i Lukavac!?

Kazao je da će njihovi glasovi biti važeći, bez obzira na to što je pošta sa njihovim glasovima kasnila.

- Apsurdno je da je CIK poslao poštu 26. oktobra, što vidimo na kovertama koje ste nam fotografisali i slali, dakle to je već kasno poslano i nije čudno da vam tek sada pristižu glasački listići. Još je apsurdnije da je nekoliko bh. građana iz Srebrenice poslalo nama glasački materijal u slikama, gdje piše da glasaju za druge općine, a ne za Srebrenicu. Dakle, uredno su se registrovali da glasaju za Srebrenicu, a na njihovom glasačkom materijalu stigli su materijali za druge općine - kazao je Duraković.

Dodao je da "oni koji su se registrovali da glasaju putem pošte, posebno oni u Americi, Kanadi i Australiji, moraju znati da, ukoliko su dobili materijale kasno, nakon 15. novembra, uredno mogu i trebaju glasati kao da su materijale dobili na vrijeme".

- Pakujete to u bijelu kovertu, kopirate ličnu kartu, potpisujete dokument koji ste dobili u materijalu od Centralne izborne komisije (CIK) i to šaljete na ambasade ili diplomatsko-konzularna predstavništva. Time ste kao građanin ispunili svoju dužnost - poručio je Duraković.

Rekao je kako je mnogo apsurda i propusta na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH kada je riječ o Srebrenici te da se nada da će im upravo to donijeti pravdu.

Smatra kako zbrku sa glasačkim materijalima za dijasporu neko svjesno napravio i da mora odgovarati za to.

- To je neko radio svjesno i CIK to mora ispitati. Ono što smo postigli našom borbom poslije izbora jeste da je jučer CIK donio odluku o istrazi kada su u pitanju izbori u Srebrenici - kazao je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.