open-navfaktor-logo
search
Umjetnost Marte Cimeše
Iako ne mirišu: Papirni cvjetovi oplemenjuju prostor i liječe dušu
Ljepota prirode u ljudskoj civilizaciji često je predstavljena kroz simbol cvijeta. U kulturi i tradiciji našeg podneblja cvijet ima izraženu simboliku mladosti, ljepote i nježnosti, zbog čega je idealan poklon za drage osobe. 
25.07.2020. u 18:12
get url
text
Marta Cimeš

Ukući Marte Cimeše u Sremskim Karlovcima pronađen je recept za dugovječnost cvijeća i cvjetnih aranžmana. Naime, ona od papira pravi cvjetove, bukete i cvijetne dekoracije, te pruža mogućnost da draga uspomena ili cvijetni dar ostane i opstane dugo godina bez bojazni da uvehne.

Marta je psiholog, supruga i majka dvoje male djece, ali i umjetnička duša. Pravljenjem cvjetova od papira bavi se od 2017. godine. Kako kaže za AA sve je počelo od bidermajera koji je tražila za vlastito vjenčanje.

- Pretražujući internet došla sam do bidermajera koji me je oduševio svojim izgledom. Bilo mi je čudno kada sam saznala da je napravljen od papira. Stupila sam u kontakt s tom ženom koja je pravila te bidermajere, i tako je sve počelo - prisjeća se Marta.

{$galerijaFotografija}

U početku je vježbala na osnovu internet uputstava, ali nije išlo ni lako. Pogotovo što je osim vještine, koja se stiče upornim vježbanjem, bio potreban i odgovarajući papir za modeliranje. Izbor je konačno pao na specijalni italijanski krep papir.

- Bila sam jako srećna kada mi je taj papir došao u ruke i vidjela kako se rasteže i oblikuje. Ipak, u početku nisu cvjetovi ispadali kako sam željela. Ali kroz trud i rad se može mnogo naučiti. Jer čovjek uživa u svemu čemu je predan. Ako postoji ljubav, bilo da je vještina pravljenja cvijeća, kuhanje, ili nešto drugo, ako uživa u tome, sposoban je da dostigne savršenstvo - pojašnjava naša sagovornica.

Prvi rad je bio bidermajer koji je poklonila prijateljici koja se udavala. Zatim je preko društvenih mreža objavila poziv da će prvih pet osoba koje se jave dobiti bidermajere za svadbu. To je, kako ističe, za nju bila odlična prilika za vježbu, jer se kroz rad najbolje vježba i usavršava.

Osim bidermajera od papira, žice i silikonskog ljepka i pravi i cvijetne dekoracije za kuću, rođendane, svadbe, poklon cvjetni aranžmani sa porukom, ili čestitkom, ukrasi za svijeće…

Među nekonvencionalnim iskoracima u svom hobiju ističe cvijeće sa čokoladicama, ali i djetelinu sa četiri lista.

- Lijepo je kad možemo da je pronađemo u prirodi, ali je još ljepše kad sreću možemo nekome da poklonimo. Jedna od ideja koja čeka razradu su aranzmani sa djetelinom sa četiri lista - navodi ona.

Ključni period za njenu kreativnost desio se u vreme pandemije koronavirusa, i zabrane kretanje. Tada joj je ovaj hobi bio svojevrsni bijeg u umjetnost od neobičnih životnih neprilika. Tada je i njena želja da se ostvari kao psihoterapeut počela da dobija dublji smisao, jer je došla na ideju da pravljenje papirnih ukrasa bude alat psihoterapije.

Za razliku od pravog cvijeća, njenim umjetničkim djelima nije potrebna voda.

- Prednost ovog cvijeća je što nije prirodno, ne miriše, ali se ne zaljeva. Kada bi neko poželio u sred zime da dekoriše svadbu sa pravim suncokretom i lalama, to nije moguće. Ali ovako jeste, jer možete da oživite godišnje doba bilo kad to poželite - ukazuje naša sagovornica.

Marta navodi da je umjetnost veoma bitna za život.

- Preko umjetnosti se mogu prenjeti emocije na nekog drugog. Umjetnost je nešto što je materijalno i povezuje nas sa duhovnim svijetom. Može da bude korisno dalje za život. Jer vježbamo mozak da traži rjrešenje u jednoj oblasti, stvaralačkoj, a pravimo jednu šinu razmišljanja da kada se i u realnom životu susretnemo s problemom možemo da lakše da ga prevaziđemo - ističe naša sagovornica.

 

Papirno cvijeće, 25.07.2020
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.