open-navfaktor-logo
search
Dolaze iz Srbije
Iako je šatorsko naselje uklonjeno: Grupe od po stotinjak migranata svakodnevno stižu u Tuzlu
Iako je u koordiniranoj akciji Ureda za strance BiH i Policijske uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uklonjeno šatorsko naselje na platou glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli problem s dolaskom novih migranata nije riješen.
12.03.2020. u 14:40
get url
text

I dok je u 11 autubusa oko 500 migranata deportovano u Migracioni centar Blažuj u Tuzlu je nedugo potom stigla prva grupa od 50-ak migranata, a danas i više od te brojke. Mogu se zateći ispred Ureda za strance – terenski centar Tuzla gdje su čekali da popune neophodne formulare za prijavu.

- Prešli smo granicu sa Srbijom. Želimo dalje, prema državama Evropske unije - ističu migranti koji navode kako dolaze iz Afganistana.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović zatražio je od Policijske uprave MUP-a TK i menadžmenta autobuske i željezničke stanice u Tuzli da onemoguće eventualno postavljanje novog šatorskog naselja. Nadležne inspekcije donijele su odluku da se više ne smije organizirano praviti i dijeliti hrana jer su to preporuke Kriznog štaba koji prati situaciju sa korona virusom.

Imamović je rekao kako je dislociranje 500 migranata iz Tuzle u Blažuj prvi korak te da će se u narednim danima preduzeti još neki, ali nije precizirao koji. Nakon čišćenja i pranja platoa autobuske stanice ne tom lokalitetu nema dužeg zadržavanja migranata. Oni koji dolaze traže način za prebacivanje u Sarajevo ili Bihać. U narednom periodu, prema prognozama zvaničnika, očekuje se veliki priliv migranata, a prvi veći grad na njihovoj trasi kretanja je Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.