open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Iako je Karić u aprilu svečano otvorila, Bistrička stanica još je zaključana za posjetioce
Obnova Željezničke stanice Bistrik započela je još u mandatu prethodnog gradonačelnika Abdulaha Skake, a objekat je zvanično otvorila gradonačelnica Benjamina Karić. Međutim, ovaj nacionalni spomenik je još zatvoren za javnost. 
20.10.2022. u 21:42
get url
text

Radovi na obnovi nacionalnog spomenika počeli su u oktobru 2020. godine, a svečano otvorenje je održano u aprilu ove godine.

U renoviranom objektu predviđen je prostor za restoran, koji bi se dao u zakup, i za muzej u kojem je najavljeno postavljanje rekvizita iz "Valtera", zbog činjenice da je ova stanica postala poznata izvan Sarajeva i BiH jer su neke scene iz kultnog filma "Valter brani Sarajevo" snimane upravo u njoj.

Ekipa Faktora je obišla Bistričku stanicu, međutim ulaz nije dozvoljen jer objekat još nije otvoren. Na licu mjesta smo zatekli jednu osobu koja nam je rekla da je za prostor restorana prošao tender te da se radnici uskoro očekuju, s tim u vezi očekuje se i skorije otvorenje stanice za javnost.

{$galerijaFotografija}

U vezi sa zakupom i otvaranjem stanice za javnost poslali smo upit gradonačelnici Karić, ali odgovor nismo dobili do objave teksta.

VEZANI TEKST - Željeznička stanica Bistrik: Osim muzeja, građani će na raspolaganju imati restoran i cafe

Grad Sarajevo je nakon drugog objavljenog poziva za davanje u zakup i korištenje dijela objekta željezničke stanice u kojem je predviđen restoran odobrio zakupca, a prema pisanju akta.ba, riječ je o kompaniji Hebal Group koja je kupila franšizu za turski lanac restorana "Mado".

Bistrička stanica, 17.10.2022
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.