open-navfaktor-logo
search
Popuštanje mjera
I u Zenici se klanjalo u džamijama: "Islam je vjera reda i discipline, današnji namaz uz poštivanje mjera je dokaz"
 Vjernici islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini nakon ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa ponovo imaju mogućnost klanjanja dnevnih namaza u džamijama, uz poštivanje mjera.
06.05.2020. u 15:53
get url
text

Džamije su prethodnih sedmica bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa, a uz poštivanje mjera, vjernicima je omogućeno klanjanje dnevnih namaza, odnosno podne, ikindija i džuma-namaza.

Kako je za Anadolu Agency (AA) rekao imam Sultan-Ahmedove (Čaršijske džamije) u Zenici, Enes Beganović, islam je vjera reda i discipline te da je današnje obavljanje namaza uz poštivanje mjera još jedan dokaz toga.

- Islam je vjera rada, reda i discipline. Muslimani se od malih nogu uče da budu disciplinovani. Drago mi je da nismo imali problema u ovih 13 dana zabrane zajedničkog klanjanja u džamijama. Ovo je sada pušteno za dnevne namaze i nadam se da ćemo moći uživati u ovim blagodatima koje smo dobili od naše društvene zajednice, a ubijeđen sam da ćemo se pridržavati preporuka i da ćemo na taj način barem kraj ramazana, najvrijednije dane i noći ramazana provesti u džamiji - rekao je Beganović.

{$galerijaFotografija}

Beganović je protekle dane bez zajedničkog klanjanja namaza u džamijama uporedio sa počecima širenja islama u vrijeme poslanika Muhammeda a.s.

- Ne znam koliko smo svjesni, ali islam poznaje dvije faze razvoja. Mekkanski i medinski način širenja islama, a ovo što smo imali je kao mekkanski, kao tajno boravljenje u džamijama, kao što je Poslanik a.s. boravio u kući Ibn Erkama kada je tajno pozivao u islam. Ovih posljednjih 10 dana ramazana su dani u kojima boravimo u itikafu, posvećeni Allahu dž.š., a islam jeste pokornost Allahu dž.š., Poslaniku a.s., ali treba da budemo pokorni i onima koje smo izabrali da nas predstavljaju i moramo se ponašati u skladu sa propisima - rekao je Beganović.

Muftija zenički, Mevludin Dizdarević rekao je kako je sretan zbog toga što su džematlije pokazale discipliniranost tokom obavljanja namaza.

- Obavili smo prvi namaz nakon što smo imali zabranu obavljanja zajedničkih namaza. Danas smo svjedočili ovom namazu i vidjeli smo da su imami prenijeli džematlijama instrukcije i preporuke nadležnih organa. Drago mi je da su džematlije pokazale discipliniranost i da se mjere poštuju - rekao je Dizdarević.

Namaz u džamijama u Zenici, 06.05.2020.
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.