open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
I u HNK od danas restriktivnije epidemiološke mjere
Na prijedlog Kriznog štaba Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada HNK je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila Zaključak kojim se u tom kantonu ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih vrsta na način da se radno vrijeme može odrediti u trajanju od 05:00 do 21:00 sat.
18.03.2021. u 14:41
get url
text

Također, zabranjuje se organiziranje muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima, javnim okupljanjima i svečanostima svih vrsta (obiteljskim i javnim). Zaključkom je definirano kako mjere vrijede sve dok se sedmična incidenca oboljelih u HNK ne spusti na nivo ispod 50 na 100.000 stanovnika, a s njihovim provođenjem će se početi već danas, saopćeno je iz Vlade HNK.

Također, Zavod za javno zdravstvo HNK zadužen je da nastavi pratiti epidemiološku situaciju te, po potrebi, predlaže donošenje restriktivnijih mjera u odnosu na mjere iz važećih naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Za nadzor nad provedbom mjera definiranih Zaključkom kao i svih važećih naredbi i preporuka usvojenih zaključcima Vlade FBiH i Vlade HNK zadužene su jedinice lokalne samouprave i mjerodavna ministarstva putem svojih inspekcija, te Ministarstvo unutrašnjih poslova - svako u sklopu svojih nadležnosti.

Zaključak je donesen temeljem Informacije Kriznog štaba o epidemiološkoj situaciji u HNK za period od 8. do 14. marta u kojoj je istaknuto kako je incidenca 359,34 na 100.000 stanovnika, te je šest puta veća u odnosu na period od 18. januara do 21. februara kada je bila u kontinuiranom padu s najnižnom vrijednošću od 57,64 na 100.000 stanovnika, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.