- Šokantno za vidjeti. Odjeci 90-ih i Bosna ponovo na balkanskom meniju? Ovo je bila ozloglašena salvetna mapa iz tog vremena - napisala je Helić i uz tvit objavila mapu podjele Bosne i Hercegovine koju je na salveti iscrtao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. 

Podsjetimo, u Londonu je 6. maja 1995. godine održan svečani banket povodom proslave 50. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom. Na banketu su bili engleska kraljica, tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, cijela svjetska elita, a na rubovima proslave nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ispitivao je tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana kako vidi prostor bivše SFRJ u dogledno vrijeme.

VEZANI TEKST - Crtanje granica: Od Karađorđeva, preko Tuđmanove "salvete" do Dodika, Orbana i Janše

- Pitao sam ga negdje na početku večere što misli kako bi prostor bivše Jugoslavije mogao izgledati u idućih 10 godina. Povukao sam na poleđini jelovnika nekoliko kratkih linija i zamolio da dovrši kartu prema svojoj zamisli...

Tuđman je, kako se vidi na jelovniku, podijelio Bosnu na pola, između Hrvatske i Srbije. Mostar pripada "srpskoj zoni", Banja Luka "hrvatskoj". Ashdown je pred Haškim sudom, gdje se u predmetu "Tihomir Blaškić" pojavio kao svjedok optužbe 2008. godine, pojasnio:

- Pitao sam ga šta će biti s muslimanskim područjima. Rekao je: "Neće biti muslimanskih područja, osim kao mali dio hrvatske države". Onda smo razgovarali o toj liniji, zašto je Banja Luka s jedne, a Mostar s druge strane, gdje je tu Sarajevo, i tako. Bio sam šokiran. Kopiju svog dnevnika u kojem sam to napisao poslao sam britanskom ministru vanjskih poslova. Shvatio sam da mi je Tuđman prezentirao dogovor koji su postigli on i Milošević u Karađorđevu. Kad je počela Oluja, taj dokument dospio je u javnost i mislim da je to utjecalo na ono što se poslije događalo - rekao je on.

David McAllister (CDU), kako je objavio Večernji list, prepričao je jučer na okruglom stolu u Briselu, kako je lično svjedočio da predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću treba 10-15 minuta vremena da uvjeri druge evropske državnike, ako ima njihovu punu pažnju, u čemu je problem s hrvatskim pitanjem u Bosni i Hercegovini i potrebom izmjene izbornog zakona.

- Lično sam svjedočio kako Andrej voli izvaditi papir, nacrta mapu i onda počne. Ako neko ima 10-15 minuta vremena, onda shvati. Ali trebate tih 10-15 minuta vremena da uvjerite ljude - rekao je McAllister na okruglom stolu koji je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko organizirala u EP-u pod naslovom "Izborni zakon u BiH: pitanje mira i stabilnosti za EU".

Očigledno, nije bez razloga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prije nekoliko dana izjavio da je Plenković mnogo uspješniji u nanošenju štete interesima Bosne i Hercegovine nego hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Komšić je za emisiju Nedjeljom u 2 Hrvatske televizije rekao da Milanović koristi Bosnu i Hercegovinu u sukobu s Plenkovićem i HDZ-om "na način da Plenkovića pokaže nesposobnim oko položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini".

- Neću da budem u toj vašoj unutrašnjoj igri. Plenković jako dobro stoji u Briselu, on može pokrenuti Brisel, a za nas u Bosni i Hercegovini više štete ima ono što rade Plenković i HDZ nego što izjavljuje Milanović - naveo je Komšić.

Zašto i kakve to karte, tri decenije nakon Tuđmana, crta po Briselu Andrej Plenković, koji uporno govori o prijateljstvu dvije države i distancira se od Milanovića i njegovih izjava o BiH? I čemu uopće crtanje karata Bosne i Hercegovine za koje znamo kako je završilo 90-ih godina? 

Zovko je danas pravdala Plenkovića. Sve je radio za dobrobit BiH. Skice je, pojašnjava ona, crtao da pokaže da postoje Hrvati u BiH, gdje to žive, da je BiH nedjeljiva. 

- Ako nađe tih 10 minuta kod bilo kojeg državnika da pridobije te ljude da shvate zašto Hrvati moraju opstati u srednjoj Bosni i Posavini i u Hercegovini, da je to nedjeljivi dio tkiva BiH, da je most između dva entiteta što je McAllister rekao, bez Hrvata u BiH bi ta zemlja se razdijelila na dva dijela. Bošnjačka propaganda, mediji i botovi bombardiraju i uništavaju sve za šta se ja zalažem u Evropskom parlamentu i na sramotu naroda kojeg ja izuzetno cijenim i volim. Bez Hrvata BiH neće nikada moći ostati cjelovita, a ukoliko Bošnjaci misle da će opstati samo na svom teritoriju istjerujući Hrvate, mislim da to nije rješenje - rekla je Zovko.