open-navfaktor-logo
search
Brčko
I treći osumnjičeni za ubistvo Edina Zejćirovića optužen za rasturanje droge
Za djela iz oblasti narkokriminala Djedović i Hukić optuženi su ranije tokom ovog mjeseca, a optužnice protiv njih i Halilovića, redom su potvrđivane pred sudom
30.12.2019. u 13:57
get url
text

Nakon Suvada Djedovića i Nihada Hukića, koji su s zajedno s njim osumnjičeni za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu i protiv Suana Halilovića zbog sumnje da se neposredno prije izvršenja ovih krivičnih djela bavio prometom opojnim drogama.

- Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Suan Halilović (40) iz Brčkog optužen je da je 31. oktobra, kada je nad njim izvršen pretres, kod sebe u PVC folijama držao više paketa u kojima je radi prodaje skrivao marihuanu i amfetamin. On se tereti i da je sutradan zabranjene supstance skrivao u stanu u brčanskom naselju Ilićka, gdje mu je prilikom pretresa pronađena marihuana, sjeme za njen uzgoj i 48 dijelova najlonskih vrećica s tragovima ove opojne droge. On je zbog držanja marihuane i amfetamina radi prodaje optužen za krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga - saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Za djela iz oblasti narkokriminala Djedović i Hukić optuženi su ranije tokom ovog mjeseca, a optužnice protiv njih i Halilovića, redom su potvrđivane pred sudom.

Tužilaštvo, s druge strane, nastavlja istragu protiv njih i posljednjeg uhapšenog Samida Šabanovića, zbog sumnje da su 17. novembra oteli i svirepo ubili Edina Zejćirovića. 

- Oni se od početka decembra, kada su uhapšeni, neprekidno nalaze u pritvoru, dok su pored sveobuhvatne istrage za ova, obuhvaćeni gonjenjem i za ranije počinjena krivična djela. Od 2004. do 2016. godine prvoosumnjičeni Suan Halilović osuđivan je devet puta za krađe, teške krađe, prikrivanje, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, tešku tjelesnu povredu i dr. Pred sudovima Distrikta posljednji put je osuđen 2014.g. na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci za seriju teških krađa i krađa, krivotvorenje isprave, oštećenje tuđe stvari i ugrožavanje sigurnosti - saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.

Za krivično djelo za koje je optužen Halilović zaprijećena je kazna zatvora od jedne do deset godina, kao i za otmicu za koju se, pored ubistva na svirep način, protiv njega i ostalih osumnjičenih saizvršilaca nastavlja intenzivna istraga.

- Za takvo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora od 21 do 45 godina, što ujedno predstavlja i najstrožiju propisanu kaznu u Distriktu. S tim u vezi, zakonom je propisana i obavezna odbrana, koja im je nužno osigurana imenovanjem advokata iz Kancelarije za pravnu pomoć Distrikta za branioce. Ovakvu odbranu sudovi su u ranijim slučajevima potvrdili kao zakonitu, čime je nakon hapšenja omogućeno hitno pritvaranje i efikasno procesuiranje osumnjičenih - naglasili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.