open-navfaktor-logo
search
Telefonska sjednica
I Tegeltija proradio: Vijeće ministara BiH prihvatilo isporuku 50.400 vakcina Johson&Johnson
Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prihvaćena je isporuka 50.400 vakcina Johnson&Johnson, saznaje Faktor.
18.10.2021. u 16:02
get url
text

Na vanrednoj telefonskoj sjednici usvojena je, naime, Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Janssen Pharmaceutica NV, а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Janssen Pharmaceutica NV.

Radi se o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice COVAX-a - Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID, odnosno ranije preuzetoj obavezi. 

Na ovaj način stvaraju se preduvjeti za isporuku, ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson&Johnson iz sistema COVAX za BiH, a koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana, kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti COVID-19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije.

Podsjećamo, BiH je potpisala Ugovor sa COVAX-om 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara (kompletan iznos uplaćen 18. decembra 2020. godine), od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza vakcina.

U okviru COVAX-a za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson&Johnson vakcina protiv virusa korona, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa.  

Ovim je faktički deblokiran i rad Vijeća ministara BiH, na čijem je čelu SNSD-ov Zoran Tegeltija, iako će vjerovatno iz njegovog Kabineta ili on lično pokušati dati sasvim suprotno tumačenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.