open-navfaktor-logo
search
Vrijedi probati
I stručnjaci se slažu: 20 jednostavnih načina koji će poboljšati zdravlje za manje od 60 sekundi
Stručnjaci se slažu da je potrebno manje od 60 sekundi da popravite zdravlje.
30.03.2021. u 09:01
get url
text

Evo što trebate raditi:

Čistite zube koncem

Ako vježbate, možete to učiniti u manje od minute. Ako znamo da se između zubi mogu nalaziti i hrana i bakterije, jasno je da mogu nastajati zdravstveni problemi.

Ispirajte zube 30 sekundi

Tačno je toliko vremena potrebno zubima da budu izloženi antibakterijskim svojstvima tekućine za ispiranje kako bi ona djelovala. Možete to raditi bilo kada, ali najbolje je prije spavanja jer se tokom noći usta suše, pa bakterije mogu napraviti najviše štete.

Nakon buđenja čaša vode

Čim se probudite popijte čašu vode, a tek onda kafu. Ne samo da ste nakon spavanja dehidrirani, ako popijete vodu prije kafe, primijetit ćete kako ste puno budniji i nije vam tako teško započeti s rješavanjem obaveza.

Dodajte sjemenke doručku

Ubacite svoje omiljene sjemenke u jogurt ili smoothie, kako biste unijeli dovoljno vlakana i proteina i tako stabilizirali nivo šećera u krvi.

Isperite grah iz konzerve

Tekućina koja se nalazi u konzervi s grahom ili graškom je većinom so i škrob. Ako isperete samo 10 sekundi riješit ćete se natrija i šećera iz nje. Oni koji jedu često grahorice, dokazano žive duže i ne bore se s raznim bolestima.

Zdravi ugljikohidrati

Ako već morate jesti tjesteninu ili krompir, dodajte im malo maslinovog ulja ili sirćeta, a masnoće i kiseline će ublažiti djelovanje ugljikohidrata. Radi se o boljoj kontroli šećera u krvi, što znači da će i nivo energije biti u ravnoteži.

Popijte šoljicu čaja

Jeste li se ikada pitali koji se sve sastojci nalaze u zelenom čaju? On je pun polifenola, fitohemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus.

Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sistema. Ovaj napitak može smanjiti holesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni pritisak. Stoga je FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) odbila izdati odobrenje prema kojem bi na svim kutijama zelenog čaja pisalo da je zdrav za srce.

Pripremite obrok unaprijed

Uzmite malo vremena svakog jutra ili uvečer kako biste pripremili voće i povrće za dan. Jednostavan je to način da unesete dovoljno vitamina i nutrijenata, umjesto da posežete za procesuiranom hranom. Zdravlje će vam biti zahvalno.

Budite aktivni

Sjednite, ispravite leđa i stopala neka budu u ravnini s podom. Ustanite pa sjednite, i to ponovite 10 puta. Ne treba vam više od minutu da to učinite, a vi ćete se barem malo razgibati i istegnuti.

Jake kosti

Trčanje u trajanju samo jedne minute svaki dan povezano je s boljim zdravljem kostiju, prema posljednjim istraživanjima. Ovo je važno posebno za žene u menopauzi kada dolazi do smanjenja gustoće kostiju, pa će ovom aktivnošću usporiti nastanak problema.

Trčite po stepenicama

Za 60 stepenica bi vam trebalo biti dovoljno 20 sekundi i to biste trebali ponavljati tri dana u sedmici. Iako se čini malo, čak će i ova mala promjena poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ne budite sami

Ponekad nema ništa ljepše nego vrijeme koje posvetimo sami sebi, ali ako svo slobodno vrijeme provodite sami, možda je trenutak za promjene.

Istraživanja provedena od strane Evropskog kardiološkog društva donose zaključak da je usamljenost jak faktor prerane smrti kod muškaraca i žena. Svaki dan kontaktirajte s onima koje volite.

Prigušite svjetla

Jednom kada zađe sunce i vrijeme je za spavanje, oponašajte tamu tako što ćete prigušiti svjetla. Ovaj jednostavan zadatak potiče proizvodnju melatonina koji umiruje. Kvalitetan san jednak je dobrom zdravlju.

Štitite lice

Svako jutro biste trebali nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom kako biste spriječili razna stanja kože koja mogu uzrokovati sunčeve zrake, a za to vam je potrebno manje od minute.

Zaštitite zaboravljene dijelove tijela

Uzmite nekoliko minuta kako biste namazali ruke, vrat i uši, a tokom ljeta i stopala jer rak kože ne bira mjesto gdje će se razviti.

Sušite ruke nakon pranja

Svi znamo da ruke treba prati 20 sekundi, ali niste tada gotovi. Uzmite još nekoliko sekudni kako biste ih dobro posušili jer će se bakterije i virusi lakše razvijati na mokrim površinama, a to nam u ovoj situaciji nikako ne treba.

Osluškujte tijelo i um

Naučite obratiti pažnju upravo na onaj trenutak u kojem ste i koji se događa.

Uvježbavanje usredotočene svjesnosti znači obraćanje pažnje.

Dok uvježbavate obraćanje pažnje na ono što se događa u vašem umu i tijelu u sadašnjem trenutku primijetit ćete da se mnoge misli roje iz trenutka u trenutak. Za to vam je potrebna minuta.

Duboko dišite

Niz je medicinskih istraživanja već odavno dokazalo da duboko i mirno (polagano) disanje, ne samo da rezultira optimalnim snabdijevanjem organizma kisikom, nego ima i niz drugih pozitivnih učinaka poput masaže unutrašnjih organa zbog pokreta dijafragme, rebara i trbušnih mišića tokom disanja, poboljšanog rada srca, djelovanja na kičmu putem pokreta međurebrenih (interkostalnih) mišića itd.

Mirno i polagano disanje aktivira kompletan mehanizam parasimpatičkog dijela živčanog sistema, dakle čitavog niza fizioloških mehanizama koji donose opuštenost i smirenje, reducirajući tako i neutralizirajući štetne posljedice stresa. Odvojite minutu za ovu vježbu.

Budite dobri prema sebi

Kada sami sebe želite postidjeti zbog nečega, uzmite trenutak i zapitajte se - biste li najboljem prijatelju rekli da se tako ponaša? Ako imate razumijevanja za druge, morate imati i za sebe te sebi oprostiti i krenuti dalje.

Pregledajte grudi

Nikako se ne radi o manje važnoj navici, a svaka bi žena trebala redovno kod kuće provjeravati stanje grudi samopregledom. Uz redovne posjete ljekaru, i sami možete odvojiti minutu kako bi zaštitili zdravlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.