open-navfaktor-logo
search
Saopćenja
I sindikati se upleli u priču o paradi: Jedni za LGBT povorku, drugi za dan tradicionalne porodice
Iz Sindikata radnika trgovine BiH danas saopćeno da ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama nakon što je jučer Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS podržao Dan tradicionalne porodice. 
04.09.2019. u 12:12
get url
text

Iz Sindikata radnika trgovine BiH (STBiH) danas je saopćeno da kao organizacija koja se bori za ljudska prava ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa u Sarajevu i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama. Ističu da je taj sindikat otvoren za sve i da u svom članstvu ima veliki broj mladih ljudi, ali i pripadnika LGBTQ populacije.

- Nerijetko smo svjedoci da se upravo ti naši članovi susreću s najgrubljim primjerima diskriminacije i mobinga, kako od neposrednih rukovodilaca tako i od kolega i kolegica. Seksualna orijentacija je lična stvar svakog pojedinca i nedopustivo je da to bude osnova za bilo kakav oblik uznemiravanja ili nasilja - ističu iz STBiH.

Navode i da STBiH neće nametati stavove svom članstvu niti na to ima pravo, ali da imaju obavezu da skrenu pažnju kako je sloboda naše najvažnije pravo.

- Povorka ponosa ne ugrožava ničija prava. Naša prava su ugrožena time što ne možemo preživjeti za platu koju mukotrpno zaradimo. Naša prava na porodicu i "tradicionalne vrijednosti" ugrožavaju oni koji nam ne dozvoljavaju da budemo porodica jer nemamo posao, nemamo stan, vrlo često nemamo mogućnost da uopšte zasnujemo porodicu u ovoj zemlji - saopćeno je iz STBiH.

S druge strane, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Saudin Sivro, u jučerašnjem saopćenju podržao je organizovanje mirne šetnje i manifestacije "Dan tradicionalne porodice", koja će biti održana dan prije prve Bh. povorke ponosa. Mirna šetnja i manifestacija Dan tradicionalne porodice zakazan je za 7. septembar.

- Raduje nas da se na miran i transparentan način promovira vrijednost porodice kao glavnog stuba društva. U današnje vrijeme kada su na ovim podnebljima zbog političke nestabilnosti i uvjeta života narušeni svi principi porodice, nema sumnje da je neophodno učiniti sve kako bi se ukazalo na tradicionalne vrijednosti porodice i na taj način svakog građanina podsjetiti i dati mu mogućnost da bira između onoga što je vrijednost i onoga ko misli drugačije - saopćeno je jučer iz Sindikata.

Pozvali su svoje članstvo da prisustvom podrži mirnu šetnju i manifestaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.