Saopćenja

I sindikati se upleli u priču o paradi: Jedni za LGBT povorku, drugi za dan tradicionalne porodice

Objavljeno: 04.09.2019. u 12:12

Iz Sindikata radnika trgovine BiH danas saopćeno da ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama nakon što je jučer Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS podržao Dan tradicionalne porodice. 

Iz Sindikata radnika trgovine BiH (STBiH) danas je saopćeno da kao organizacija koja se bori za ljudska prava ne mogu mirno gledati osude najavljene Povorke ponosa u Sarajevu i podršku koju određeni sindikati daju kontra akcijama. Ističu da je taj sindikat otvoren za sve i da u svom članstvu ima veliki broj mladih ljudi, ali i pripadnika LGBTQ populacije.

- Nerijetko smo svjedoci da se upravo ti naši članovi susreću s najgrubljim primjerima diskriminacije i mobinga, kako od neposrednih rukovodilaca tako i od kolega i kolegica. Seksualna orijentacija je lična stvar svakog pojedinca i nedopustivo je da to bude osnova za bilo kakav oblik uznemiravanja ili nasilja - ističu iz STBiH.

Navode i da STBiH neće nametati stavove svom članstvu niti na to ima pravo, ali da imaju obavezu da skrenu pažnju kako je sloboda naše najvažnije pravo.

- Povorka ponosa ne ugrožava ničija prava. Naša prava su ugrožena time što ne možemo preživjeti za platu koju mukotrpno zaradimo. Naša prava na porodicu i "tradicionalne vrijednosti" ugrožavaju oni koji nam ne dozvoljavaju da budemo porodica jer nemamo posao, nemamo stan, vrlo često nemamo mogućnost da uopšte zasnujemo porodicu u ovoj zemlji - saopćeno je iz STBiH.

S druge strane, Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Saudin Sivro, u jučerašnjem saopćenju podržao je organizovanje mirne šetnje i manifestacije "Dan tradicionalne porodice", koja će biti održana dan prije prve Bh. povorke ponosa. Mirna šetnja i manifestacija Dan tradicionalne porodice zakazan je za 7. septembar.

- Raduje nas da se na miran i transparentan način promovira vrijednost porodice kao glavnog stuba društva. U današnje vrijeme kada su na ovim podnebljima zbog političke nestabilnosti i uvjeta života narušeni svi principi porodice, nema sumnje da je neophodno učiniti sve kako bi se ukazalo na tradicionalne vrijednosti porodice i na taj način svakog građanina podsjetiti i dati mu mogućnost da bira između onoga što je vrijednost i onoga ko misli drugačije - saopćeno je jučer iz Sindikata.

Pozvali su svoje članstvo da prisustvom podrži mirnu šetnju i manifestaciju.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije