open-navfaktor-logo
search
Nova ograničenja
I Rusija "reže" svoj internet od svijeta
Rusija, Kina, Iran, Vijetnam, Kuba i Sjeverna Koreja samo su neke od zemalja u kojima je internet djelimično ili potpuno ograničen
06.05.2019. u 10:36
get url
text

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim treba biti pokrenut "domaći" ruski internet. Taj zakon treba stupiti na snagu 1. novembra.

Poslužitelji moraju biti u Rusiji, a ruske internetske kompanije moraju promet mrežom koncipirati da se sve može kontrolisati s jednog mjesta u toj zemlji.

Rusija, Kina, Iran, Vijetnam, Kuba i Sjeverna Koreja samo su neke od zemalja u kojima je internet djelimično ili potpuno ograničen.

- Vlade u čitavom svijetu sve više pokušavaju steći nadzor što se događa na internetu – konstatira holandski stručnjak za zaštitu podataka Joris van Hoboken.

Rusija "nacionalni internet" opravdava potencijalnim prijetnjama, prenosi Deutsche Welle.

- Rusija je time stvorila pravne okvire. Isključiti dijelove interneta i intenzivnije nadzirati internet kojeg će onda moći koristiti korisnici u Rusiji – objašnjava holandski stručnjak.

Rusija tu ne mora dugo tražiti uzore. Kina već desetljećima razvija složeni sustav cenzure interneta. Prošlogodišnje izvješće nevladine organizacije Freedom House o slobodi u svjetskoj mreži upozorava kako je Kina "zemlja koja je 2018. najviše zloupotrijebila slobode na internetu". U toj zemlji postoje platforme društvenih mreža koje su slične "pravim", ali gdje je zabranjen pristup "nepodobnim" sadržajima i informacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.