open-navfaktor-logo
search
Cvijanović potpisala ukaz
I pored upozorenja Brisela: U Službenom glasniku objavljen Zakon o lijekovima RS-a
Ukaz o proglašenju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske objavljen je jučer u Službenom glasniku Republike Srpske. Ovaj zakon tako na snagu stupa 28. juna 2022. godine, šest mjeseci od objave.  
29.12.2021. u 14:23
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud RS-a odbio zahtjev Kluba bošnjačkog naroda o Zakonu o lijekovima

Ukaz je, prema objavi iz Službenog glasnika, predsjednica RS-a Željka Cvijanović potpisala 23. decembra.

Narodna skupština Republike Srpske izglasala je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a na sjednici održanoj 20. oktobra 2021. godine. Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a pokrenuo je pred Ustavnim sudom RS-a postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda. 

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske na sjednici održanoj 13. decembra nije prihvatilo zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda. Vijeće je ocijenilo da se u konkretnom slučaju obrazloženje Odluke o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosi prvenstveno na pitanja ustavnosti, te se kao takvo ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS-a jer ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu sa relevantnim odredbama Ustava Republike Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Brisel upozorava RS: Nastat će kolaps ako osnujete agenciju za lijekove, Ustav BiH to ne dozvoljava entitetima

Prošle sedmice, i iz Brisela je stiglo upozorenje.

- Obustavite sve aktivnosti na uspostavljanju agencije za lijekove i medicinska sredstva na nivou Republike Srpske, to će dovesti do poremećaja na tržištu i utjecat će na pacijente i zdravstvenu zaštitu, poručio je direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popowski u dopisu najvišim zvaničnicima Republike Srpske. 

Dopis je upućen predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću, premijeru RS-a Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

Popowski tvrdi da ustavni okvir BiH ne daje pravni osnov za jednostrano povlačenje entiteta iz uspostavljenih institucija BiH, niti zabranu primjene zakonodavstva BiH u entitetima, ističući da se entiteti i njihove jedinice moraju u potpunosti pridržavati odluka institucija. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.