open-navfaktor-logo
search
Vlada na čekanju
I pored posredovanja episkopa Joanikija: Knežević i Mandić bez dogovora sa Abazovićem
Pregovori lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića sa predsjednikom Građanskog pokreta Ura Dritanom Abazovićem, uz posredništvo episkopa nikšićkog Joanikija Mićovića, završeni subez bilo kakvog dogovora.
22.09.2020. u 12:42
get url
text

Do sastanka lidera DF-a sa Abazovićem uz posredništvo SPC došlo je nakon što su prekinuti pregovori trojne koalicije o formiranju vlasti, a konstituenti koalicije Zajedno za budućnost Crne Gore zatražili su od Abazovića da se izjasni o kadrovima koje ne želi u vladi kao i ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti, objavila je Pobjeda. 

Više izvora Pobjede saopćilo je da su na sastanku Mandić i Knežević, koji su predstavljali sve konstituente koalicije, od Abazovića izričito tražili izjašnjenje o konkretnim imenima ljudi iz DF-a i koalicije ZBCG koje ne želi u vladi, ali i o ukidanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

- Mandić i Knežević su eksplicitno tražili od Abazovića da se GP Ura odredi oko principa podjele vlasti bez uslovljavanja i ucjena. U slučaju pozitivnog odgovora Ure, DF je spreman da, bez obzira na to što smatra da mu to mjesto pripada, da glasa za predsjednika Skupštine iz redova Demokrata - kaže izvor Pobjede. 

U DF-u vjeruju da su osim Mandića, Kneževića, Medojevića i Milačića još neka imena na listi Ure i zapadnih ambasada koja ne mogu u vladu.

Abazović je na sastanku, prema saznanjima Pobjede, kazao da će upoznati stranačke organe sa stavovima koalicije ZBCG.

Prema nezvaničnim informacijama Abazović se nalazi pod pritiskom SPC sa jedne strane, ali i stranačkih organa sa druge strane, jer mu utjecajni članovi stranke poput Božene Jelušić, Filipa Adžića i Srđana Pavićevića nisu za ukidanje zakona.

- U GP Ura ne postoji konsenzus da se ukine zakon već da se preferira pravna opcija da se izmijene tri sporna člana - rekao je drugi izvor Pobjede.

Zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti Abazović već nekoliko dana ima intenzivnu komunikaciju sa biznismenom Miodragom Dakom Davidovićem, ali i episkopom Joanikijem.

- Bila su najmanje dva sastanka pomenute od kojih je jedan bio u Nikšiću - tvrdi treći izvor Pobjede.

Zastoj u pregovorima trojne koalicije doveo je u pitanje izbor predsjednika Skupštine koji je najavljen za 23. septembar.

Medojević: Protiv učešća DF-a u vladi saradnici Udbe, tajkuni, šverceri..

Samo sat vremena prije pregovora DF-a sa Abazovićem uz posredstvo SPC, lider Pokreta za promjene i kandidat za poslanika liste Za budućnost Crne Gore Nebojša Medojević dolio je ulje na vatru izjavom da ,"vlada u kojoj on bude neće dozvoliti šverc cigareta i droge".

On je kazao da možda izaziva negativne reakcije "dijela javnosti", ali da će tako biti.

- Protiv učešća lidera DF-a u vladi mogu biti samo saradnici Udbe, šverceri, kriminalci i tajkuni - napisao je Medojević na Facebooku. 

Uz Abazovića i Krsto Perović, bivši funkcioner Vlade, saradnik Miška Perovića

U partiji Abazovića na sastanak sa liderima DF-a i SPC je bio bivši šef odsjeka za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Crne Gore Krsto Perović.

Perović je bio na toj funkciji za vrijeme ministra Bora Vučinića.

Izvori Pobjede tvrde da je Perović rođak i bliski saradnik jednog od vlasnika koncerna Vijesti Miodraga Miška Perovića koji je član Političkog savjeta Ure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.