Podsjetimo, prim. dr. Hočko, specijalista pedijatrije, bio je zaposlen u JU Dom zdravlja KS, ali je u novembru prošle godine otišao u penziju. No on je i dalje na čelu ovog Sindikata.

Da li po Statutu Sindikata i dalje ima pravo biti predsjednik upitali smo Hočku, koji nam je odgovorio "da je stalno zaposlen i da ima ugovor o radu".

- Ja sam otišao u penziju, ali sam nakon toga ponovo zasnovao stalni radni odnos u privatnoj poliklinici. Trenutno primam i penziju i plaću, što mi je po zakonu iz 2019. godine omogućeno - navodi Hočko.

Dodaje "kako je bila želja nekih da on više ne bude na čelu, kako bi se naštetilo Sindikatu, ali da se to, kako kaže, na kraju ipak nije dogodilo".

- Po Statutu penzioner ne može biti u rukovodstvu Sindikata, ali oni koji su vam dali tu informaciju trebali su malo pročačkati dokument. Kod nas svaki član Sindikata može biti biran i može da bira. To znači da nakon što osoba ode u penziju, popunjavanjem nove pristupnice, može i dalje ostati član Sindikata. Ja regularno, kao zaposlen kod privatnika, plaćam članarinu – kazao je Hočko.