I ovo je Sarajevo: Djeca pješače sedam kilometara do škole

objavljeno: 14.02.2018. u 17:08

Mještani Gornjeg Kromolja koji su sinoć na ulicama svog naselja protestovali zbog neredovnog javnog gradskog prijevoza i večeras će se u 19.30 sati okupiti na cesti kako bi poručili preduzeću GRAS da ovakvu situaciju više neće tolerisati.

Stanovnici su ogorčeni, jer godinama kupuju GRAS-ove mjesečne karte, a prijevoz, kako kažu, nikada nije bio neredovniji.

- Ovo je dugogodišni problem, ali u posljednje vrijeme situacija izmiče kontroli, pa mještani misle da je ovo jedan od načina da se pokuša riješiti problem. Stanovnici nikada ne znaju kada će biti kombija, a kada neće. Zna se dešavati da u toku dana ne bude ni jedna linija – ističe za Faktor predsjednik savjeta Mjesne zajednice Fikret Čolić, dodajući da je zbog toga grupa građana samovoljno odlučila na ovaj način ukazati na problem koji imaju.

Pojašnjava da je nagore djeci, koja često zbog problema sa prijevozom izostaju sa nastave.

- Što je najgore, djeca koja idu u školu dođu na stanicu, čekaju kombi, i nerijetko se desi da se u neko doba vrate kućama, jer kombija ne bude. Problem imaju i u školama i u normalnom odvijanju života. Najbliža im je škola Nafija Sarajlić na Jezeru, a neki su od nje udaljeni pet, šest, sedam kilometara, to nije malo, posebno kada se mora pješačiti. Mada, na pojedinim dijelovima ima jako puno pasa lutalica, pa djeca ni ne smiju ići pješke – ističe Čolić, dodajući da je poseban problem u zimskim mjesecima, kada se ljudi redovno mrznu čekajući kombi.

Zbog toga su, prema njegovim riječima, stanovnici ovog naselja u općini Centar često prinuđeni plaćati taksi, ili organizovati neki prijevoz između sebe.

Čolić dodaje da je Mjesna zajednica već uputila zahtjeve nadležnima da se riješi ovaj problem, te da će sutra biti organizovana i sjednica savjeta Mjesne zajednice na kojoj će se o ovome razgovarati.

- Pokušavali smo sa GRAS-om da nađemo rješenje, ali oni su u tolikim problemima da sami ne mogu to da riješe, pa očekuju da im neko pritekne u pomoć. Postoje tu nekakve neriješene i nedefinisane situacije i problemi u sistemu javnih nabavki, a građani zbog toga trpe – navodi Čolić.