Najprofitabilnija bez ijednog zaposlenog u prošloj godini bila je firma Bora sa 7,7 miliona KM dobiti, dok je Niagara Sports Global Management sa samo jednim radnikom uspjela da zaradi nevjerovatnih 14,7 miliona KM. Čak 1.117 preduzeća sa jednim radnikom poslovalo je sa dobiti u prošloj godini, dok su bez radnika profitabilne bile 524 firme.

Listu 10 najprofitabilnijih preduzeća bez radnika predvodi firma Bora koja se bavi se naplatom potraživanja koje joj je prodala bivša Hipo Alpe Adria banka. Odmah iza nje sa dobiti od 2,5 miliona KM je Jahorina residences koja se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko.

Slijede firme Sternbau koja se bavi izvođenjem projekata za zgrade sa 1,6 miliona te Gobos investment sa 1,5 miliona, a čija je osnovna djelatnost posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima.

Mljekara Laktaši u kojoj je proizvodnja davno ugašena zaradila je lani 1,4 miliona KM, a agencija za reklamu i propagandu Darse oko 100.000 KM manje. Capital je nedavno objavio da je atraktivno zemljište nekadašnje Mljekare u Banjoj Luci kupio banjalučki biznismen i vlasnik građevinskog preduzeća Aragosta Invest Veljko Jarić.

Odličnu poslovnu godinu imala je i firma Razvoj i implementacija energetskih projekata struktura Balkan, koja je lani počela sa radom i odmah imala dobit od 1,2 miliona. Slijede dva preduzeća koja se bave savjetovanjem – Hava sa 1,1 milion dobiti i Melqart Management sa miliona KM, a isto toliko imala je i poslovna jedinica beogradskog Energoprojekt hidroinženjeringa.

Kada su u pitanju preduzeća sa jednim radnikom, pored već pomenutog Niagara Sports Global Management, čiji je vlasnik fudbalski menadžer Andy Bara, milionsku dobit imao je i Procontrol Slavka Bojića, zbog kojeg je bio u pritvoru i kojeg namjerava prodati. Njegov profit iznosio je 3,3 miliona KM.

Zanimljivo je da je u samom vrhu po profitabinosti prnjavorski Ribnjak koji je u stečaju ostvario daleko bolji rezultat nego svih ranijih godina kada je poslovao u redovnim okolnostima. Ovo preduzeće lani je imalo dobit od čak 9,2 miliona KM.

Na listi najprofitabilnijih je i Područna jedinica preduzeća Novi Sad-GAS u Bijeljini koja je zaradila 2,7 miliona i Skechers BH sa 2,2 miliona maraka.

Derventski Fitak koji se bavi upravljanjem računarskom opremom i sistemom zaradio je 1,8 miliona KM, Elektros iz Bosanskog Novog 1,5 miliona KM, a isto toliko i FDG trade 1,5 miliona.

Među deset najprofitabilnijig preduzeća koja imaju samo jednog radnika su i General mehanika iz Kotor Varoša sa 1,2 miliona KM i Euro bonus iz Mrkonjić Grada 1,1 milion, objavio je Capital.