open-navfaktor-logo
search
Uvodno obraćanje
I opozicija se oglasila u NSRS-u: Propuštena prilika da OHR ranije ode, posebna sjednica nepotrebna
Predsjednici opozicionih partija u RS-u, danas su u uvodnom obraćanju na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta na kojoj se raspravlja o visokom predstavniku, poručili da je propuštena prilika da OHR ranije ode iz BiH.
10.03.2021. u 15:20
get url
text

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da OHR treba da ode iz BiH, ali i istakao da je daleko ranije trebalo pokretati pitanja rada visokog predstavnika i njegovog odlaska iz BiH. Šarović je rekao da su brojni potezi visokih predstavnika i OHR-a bili nezakoniti zbog čega su kršena ljudska prava mnogih ljudi, uključujući i njega.

- Visoki predstavnik u BiH će zbog nas da ostane i o tome treba da razmišljamo, odnosno o svojim ranijim pogrešnim politikama koje su doprinijele da imamo ovakvu situaciju - rekao je Šarović.

Poručio je SDS podržava da OHR ode iz BiH.

- Svejedno da li će visoki predstavnik biti Nijemac ili iz Kanade, ali tu je važno koja je naša politika u smislu da visoki predstavnik više ne bude u BiH - kazao je Šarović.

On je ocijenio da avanturistička politika vlasti nije dobra za RS i da će produžiti mandat visokog predstavnika i OHR-a. Šarović smatra da je današnja sjednica nepotrebna i zakašnjela, te da ga predlagač nije uvjerio u razloge održavanja.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je rekao da OHR i visoki predstavnik, koji su se pokazali štetnim u mnogim stvarima, treba da odu iz BiH. On smatra da se posebnom sjednicom zapravo daje na značaju visokom predstavniku i da se time njegova uloga samo jača.

Zastupnicima se obratio i predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je nedavno napustio vladajuću koaliciju u RS-u.

- Nije srpski narod šaka zobi da ga svaka vrana može pozobati, pa neće ni OHR. DNS je bio i bit će na braniku RS-a i sve odluke koje se tiču RS-a spremni smo da podržimo. Gposodine Dodik, rapsišite refernedum, mi ćemo podržati - rekao je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.