open-navfaktor-logo
search
S druge strane zakona
I oni pune zatvore: "Prljavi" policajci "padali" zbog mita, šverca, droge, ali i teških ubistava i milionskih pljački
Čak 19 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo trenutno je smješteno u pritvorskoj jedinici "Miljacka" sarajevskog KPZ-a, nakon što je tokom vikenda određen pritvor za još dvojicu policajaca Jedinice za saobraćaj MUP-a KS koji su uhapšeni u akciji "Dar 1" zbog primanja mita.
14.10.2020. u 14:36
get url
text

Odranije se u ovoj pritvorskoj jedinici nalazi njihovih 17 kolega, koji su uhapšeni polovinom augusta. Odlukom Suda njima je pritvor produžen do sredine novembra.

Zatvor je sada organiziran tako da u svakoj ćeliji boravi po jedan policajac uz još jednu osobu pritvorenu zbog nekog drugog slučaja, što je dosad nezabilježeno u pravosudno-policijskoj praksi.

Korupcija u policijskim redovima nije ništa novo, a o čemu svjedoči nemali broj pripadnika policijskih agencija koji su se u jednom trenutku našli s druge strane zakona.

Mito, korupcija, šverc, trgovina drogom...

Prema dosadašnjem iskustvu, granični policajci su, uz pripadnike saobraćajne policije, zbog specifičnosti poslova koje obavljaju, najpodložniji korupciji.

Tako su u posljednjih nekoliko mjeseci pred Sudom BiH osuđena najmanje dvojica pripadnika Granične policije BiH koji su, prema presudama, zahtijevali i primili dar, a da zauzvrat ne učine ono što su dužni po zakonu i za šta primaju plaću.

VEZANI TEKST - Pet mjeseci zatvora graničnom policajcu koji je za 20 eura propustio osobe iz Austrije

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić u martu je privremeno suspendovao čak pet policajaca, pripadnika Jedinice granične policije Bosanski Brod. Njima je stavljeno na teret da su na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanski Brod samo u jednoj noći počinili više koruptivnih djela na način što su u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili novac.

Protiv njih je istovremeno pokrenut i krivični postupak zbog sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

U banjalučkom Okružnom sudu nedavno je počelo suđenje inspektorima MUP-a RS-a Nenadu Grujiću (53) i Jeleni Florjan (34) zbog krivičnog djela primanje mita. Optužnicu protiv njih je podiglo Tužilaštvo RS-a, a terete se da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banja Luka, u februaru ove godine od direktora JU Srednjoškolski dom u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM, a kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega. Optuženi inspektori su "pali" u februaru ove godine kada je Vidić na parking prostoru u blizini restorana Sirano u Banjoj Luci predao Grujiću 20.000 KM označenih novčanica.

Osim zbog korupcije, policajci u našoj zemlji hapšeni su i zbog brojnih drugih, mnogo ozbiljnih krivičnih djela.

Tako su u junu ove godine u Banjoj Luci pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u akciji "Vitorog 2" uhapsili svog kolegu policajca zbog sumnje da je trgovao drogom. Iz MUP-a RS-a nezvanično se moglo saznati da se radi o Dragoji V., pripadniku Direkcije za kooordinaciju policijskih tijela, zaposlenom na osiguranju Američkog konzulata u Banjoj Luci.

Nešto ranije, u aprilu, zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama su i policajci MUP-a Srednjobosanskog kantona također uhapsili svog 24-godišnjeg kolegu, zaposlenog u Policijskoj stanici Kiseljak. Kako se tada nezvanično moglo čuti, policajac Kristijan L. bio je na mjestu suvozača u vozilu koje je u Kiseljaku zaustavila policija. On je tada dobrovoljno kolegama predao tri paketića kanabisa.

VEZANI TEKST - Poznat identitet policajca iz Kiseljaka osumnjičenog za dilanje "trave"

U novembru prošle godine u Banjoj Luci, u akciji "Merlin 2" uhapšen je Stefan S., pripadnik Interventne jedinice PU Banja Luka, također zbog neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga, ali i zloupotrebe službenog položaja. Iz izvora bliskih istrazi se moglo čuti kako je ovaj pripadnik policije, osim što je sarađivao sa dilerima i odavao im informacije o akcijama na kojima je MUP RS-a radio po pitanju droga, i sam učestvovao u dilanju.

– On je pao na gotovo svakom pitanju koje mu je postavljeno na detektoru laži. Potom je istražiocima priznao da je godinama konzumirao marihuanu, kao i kokain. Drogu je nabavljao od jednog od uhapšenih, kojeg je često vozio kada bi drogu prodavao korisnicima – rekao je tada izvor blizak istrazi.

Članovi organizovanih kriminalnih grupa

U martu prošle godine, istražitelji Federalne uprave policije u sklopu akcije "Prizma" u kojoj je uhapšena veća grupa sarajevskih dilera koju je predvodio Edis Bunar, uhapsili su i svog kolegu Ermina Zuku, koji je sve vrijeme istrage sarađivao s njima. Prema optužnici koju je protiv ovog policajca potvrdio sarajevski Općinski sud, on je, od maja 2018. do sredine marta 2019. godine, od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz ovog predmeta.

On je, prema optužnici, odavao detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od krivičnog gonjenja. Na ovaj način je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11 hiljada maraka. Također je obavještavao Bunara da je FUP hapsio njegove konzumente i da su oni u FUP-u davali izjave protiv njega.

Zbog saradnje sa organizovanom kriminalnom grupom koja je u Sarajevu trgovala drogom, ali i poticala veći broj djevojka na prostituciju, na optuženičkoj klupi našao se i pripadnik MUP-a KS Fahrudin H. On je, prema navodima iz optužnice, kao uposlenik u Operativnom centru MUP-a KS imao informacije kuda se kreću policijske patrole, te ih je dojavljivao članovima ove grupe kako ne bi bili uhvaćeni u krivičnom djelu.

VEZANI TEKST - Pekar, policajac, dileri, lihvari i prostitutke: Potvrđena optužnica protiv uhapšenih u akciji "City"

Sličan primjer zabilježen je i prije nekoliko godina kada je u optužnici koju je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo protiv četiri osobe zbog organizovanja prostitucije, svoje mjesto našao i policajac sa Ilidže Nemanja J. Prema optužnici koja Samira Kurtovića tereti da je na području KS u prethodnih 11 godina rukovodio prostitucijom i tako zaradio 1,7 miliona maraka, Jankoviću se na teret stavlja da kao policajac, iako je saznao čime se Kurtović bavi, nije prijavio krivično djelo. Da stvar bude gora, on je za sebe i svoju dvojicu prijatelja naručio i iskoristio usluge dvije djevojke, za koje je platio 350 maraka.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH potvrdilo je presudu u predmetu "Lutka", kojom je za 13 osuđenih izrečeno oko 100 godina zatvora.

Bojan Cvijan, nekadašnji načelnik krim-policije CJB Istočno Sarajevo i SIPA-in inspektor u predmetu "Lutka" je osuđen na 20 godina zatvora zbog pripadnosti kriminalnoj grupi Darka Eleza. Uz Cvijana, osuđeni su i bivši granični policajac Ljubiša Lalović i bivši pripadnik MUP-a KS Dejan Vukosavljević, te još 10 osoba iz krim-miljea.

Članovi ove grupe, koja je djelovala od 2005. godine, proglašeni su krivim za ubistva Borisa Govedarice, Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića, Zorana Goluba Čarlame, te dogovaranje i više pokušaja ubistva Đorđa Ždrale. Pored toga, osuđeni su za višemilionske pljačke transporta novca banaka, kao i poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Federalna uprava policije ljetos je privela i travničkom Tužilaštvu podnijela izvještaje protiv zamjenika komandira za saobraćaj Policijske stanice Travnik, te još jednog državnog službenika zaposlenog u MUP-u Srednjobosanskog kantona, a zbog, kako je saopćeno, udruživanja radi krivičnog djela u vezi sa ovjerom neistinitog sadržaja i prevarama. Njima se na teret stavlja da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi organizovali u grupu koja je fingirala saobraćajne nesreće. Po potrebi su angažovali i treće osobe koje su za novac učestvovale uovim krivičnim djelima, a sve radi osiguranja naplate nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

VEZANI TEKST - Osuđen i Mitić: Okončani svi postupci u predmetu "Lutka"

Da pripadnici policije nisu gadljivi ni na šverc akciznih proizvoda pokazuje i primjer iz augusta ove godine, kada je na području Vlasenice MUP RS-a, u saradnji sa Graničnom policijom BiH, uhapsio dvojicu bh. državljana, od kojih je jedan pripadnik MUP-a RS-a. Njih dvojica su u blizini Graničnog prijelaza Hum zatečeni u "toyoti" bh. registarskih oznaka u kojoj je pronađeno 7.250 kutija cigareta bez akciznih markica, a čija tržišna vrijednost je procijenjena na oko 37.000 KM.

Zvanično još nije poznato šta je sa suspendovanim inspektorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Markom Pandžom, koji je ispitan prošle godine u svojstvu osumnjičenog u Tužilaštvu BiH, a u predmetu koji se odnosi na aferu "Potkivanje". Pandža se, podsjetit ćemo, na snimku koji su objavili mediji pojavljuje za istim stolom sa predsjednikom VSTV-a Milanom Tegeltijom i biznismenom iz Velike Kladuše Nerminom Aleševićem, koji je napravio tajni snimak.

VEZANI TEKST - Marko Pandža dva i po sata saslušavan u Tužilaštvu BiH

Pandža je od Aleševića, za interveniranje predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije s ciljem ubrzavanja predmeta kojeg je vodilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tražio novac kojim bi "potkovao" Tegeltiju. Na snimku je Alešević Pandži dao 2.000 KM.

Pandža i Alešević za Tužilaštvo BiH imaju svojstvo osumnjičenih, dok je Tegeltija saslušan kao svjedok.

Pred Vijećem Vrhovnog suda RS-a proljetos su se treći put našli bivši specijalci MUP-a RS-a Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik i civil Oleg Banda, a koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog pljačke 617.000 maraka UniCredit banke iz vozila Sector security na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine. Oni su tada izveli spektakularnu pljačku, prepriječivši automobilom "audi A6" put blindiranom vozilu, nakon čega su zapucali iz automatskih pušaka i ispalili zolju, prilikom čega je ranjen radnik Sector Securityja.

Pljačkaše je odalo to što se na snimku, koji je napravila kamera u blindiranom vozilu, odmah vidjelo da je riječ o osobama koje su prošle vojnu ili policijsku obuku, nakon čega se klupko počelo odmotavati, dok se nije došlo i do izvršilaca, za koje se ispostavilo da su aktivni pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS-a, a pod sumnjom su da su obavili još nekoliko pljački, te ukrali više miliona maraka.

VEZANI TEKST - Policajci u KS za koje je dokazano da su sarađivali sa kriminalcima vraćaju se na posao!?

Vrhovni sud RS-a ponovo je ukinuo presudu i bivšim banjalučkim inspektorima za narkotike Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, a kojom su bili osuđeni na ukupno 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom. Radulovića je sudsko vijeće Okružnog suda Banja Luka posljednjom presudom nepravosnažno osudilo na devet, a Stijaka na pet godina i tri mjeseca robije. Prema prvostepenoj presudi Radulović je bio organizator, a Stijak član kriminalne grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Za prodaju droge koristili su infrastrukturu MUP-a RS-a, kao i dio droge koji bi zaplijenili u policijskim akcijama. Ranije su bili pravosnažno osuđeni na 15 godina i pet mjeseci zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud BiH zbog povrede prava na pravično suđenje korištenjem nezakonitih dokaza.

Hapšenje policijskog komesara MUP-a Unsko-sanskog kantona Rame Brkića u akciji "Kastel" 2010. godine, pokazalo nam je do koje mjere je moguće da kriminal prodre u policijske strukture. Zajedno sa Brkićem tada je uhapšen veliki broj policajaca i drugih osoba iz javnog života USK, a sve je rezultiralo podizanjem optužnice za organizovani kriminal, trgovinu opojnim drogama, zloupotrebu položaja i primanje mita. Brkić je pravomoćno osuđen na 11 godina robije, a prema navodima presude, on je nakon stupanja na položaj komesara, stupio u kontakt sa Senadom Šabićem, Satkom Kekićem, Nedžadom Kurtovićem i Zijadom Muratovićem, dogovorivši se s njima da će im pomoći da neometano uzgajaju i trguju skankom. Zajedno su organizirali trgovinu drogom, zbog čega je Brkić dobijao po 20.000 eura po ciklusu uzgojene droge. U nekoliko navrata davao im je i informacije kada će biti izvršena racija hala u kojima su bile laboratorije za uzgoj skanka, te su oni mogli na vrijeme da oberu uzgojene sadnice indijske konoplje i sklone opremu.

Najteži zločini 

Još jedan od slučajeva koji je izazvao ogromnu pažnju javnosti je ubistvo Banjalučanina Davida Dragičevića, koji je prije više od dvije i po godine pronađen mrtav na ušću Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci. Iz MUP-u RS-a su tvrdili da se David potukao, opljačkao kuću, a onda sam upao u Crkvenu, te da je njegova smrt zades. Odluka o provođenju istrage za ubistvo donesena je tek nakon ogromnog pritiska javnosti u RS-u i svakodnevnih protesta građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci, koji su posumnjali u zvaničnu verziju događaja.

VEZANI TEKST - Traljave istrage i političke zloupotrebe: Dokle se stiglo u predmetima "Memić" i "Dragičević"

Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića, predvodio je proteste na kojima je iznio niz optužbi na račun pojedinih pripadnika MUP-a RS-a koji su, kako tvrdi, ili direktni izvršioci ubistva njegovog sina ili su učestvovali u prikrivanju počinilaca. Tužilaštvo RS-a je u međuvremenu donijelo odluku o nesprovođenju istrage protiv pripadnika MUP-a RS-a, koji su dovođeni u vezu sa ubistvom Davida Dragičevića. Na optuženičkoj klupi našla su se samo dvojica krim-tehničara MUP-a RS-a Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, koji su optuženi za "gubljenje" dokaznog materijala, tačnije Davidovog donjeg veša. Nakon što su obojica pred sudom negirala navode optužnice, predmet se nije pomakao s mrtve tačke, a postupak protiv njih prijeti da uđe u zastaru.

Među pripadnicima policije ima i onih koji su počinili najteža krivična djela, ubistva. Zanimljiv je detalj da su njihove žrtve bile žene.

Istražitelj FUP-a Haris Tabaković (44) u aprilu 2015. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, iz službenog pištolja "glock", ubio je 49-godišnju Firzetu Halkić sa kojom je bio u vezi. Osuđen je na 16 godina zatvora.

Njegov kolega iz SIPA-e Rasim Pljevljak (42) godinu ranije je u sarajevskoj ulici Patriotske lige ubio Sadetu Alomerović (34), a teško ranio njenog brata. Sutradan je presudio i sam sebi. Motivi ovog ubistva i samoubistva nikada nisu do kraja razjašnjeni, iako se odmah nakon tragedije spominjala ljubomora, ali i novčani dugovi.

Još jedan pripadnik FUP-a, koji je ubio djevojku sa kojom je bio u vezi, Enes Muslić (1974) iz Sarajeva, zbog ubistva Amile Sabljić (1987) osuđen je na 13 godina zatvora. Kao motiv ovog ubistva navedena je patološka ljubomora.

VEZANI TEKST - Zločin star 13 godina: Policajac uhapšen zbog ubistva Irene Predojević!

U oktobru 2018. godine u Prijedoru je uhapšen policajac Goran Jeličić, a zbog zločina koji se desio 13 godina ranije. On se sumnjičio da je u augustu 2005. godine ubio Irenu Predojević (29). Ona je nestala je u noći između 6. i 7. augusta 2005. godine u Bosanskoj Dubici. Kobne večeri sa prijateljicama je bila u jednom kafiću, a u povratku kući izgubio joj se svaki trag. Njen ugljenisan leš je nađen 8. augusta te godine na divljoj deponiji u selu Božići. Nakon što je devet mjeseci proveo u pritvoru, pušten je na slobodu jer Tužilaštvo za to vrijeme nije uspjelo podići optužnicu, a istraga je, barem kako se tvrdi, nastavljena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.