open-navfaktor-logo
search
Tenzije na Kosovu
I New York Times pisao o Vučićevom zastupniku koji traži "denacifikaciju" Balkana: Bliske veze s Moskvom
Spor u vezi sa registarskiim tablicama za automobile između Kosova i Srbije, od koje se Kosovo odvojilo prije 14 godina, izazvao je proteste i pucnjavu u nedjelju navečer, što je izazvalo strahovanja da bi nasilje moglo eskalirati jer su zapadne zemlje usredotočene na rat u Ukrajini, piše The New York Times, koji spominje i Vladimira Đukanovića, zastupnika u Skupštini Srbije iz Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić. 
01.08.2022. u 11:22
get url
text

Đukanovićev tvit objavljen usred tenzija na Kosovu izazvao je burne reakcije u zemljama Zapadnog Balkana, ali i mnogo šire. 

Tako je i New York Times, pišući o tenzijama na Kosovu, spomenuo i Đukanovića. 

- Vladimir Đukanović, srpski član parlamenta iz Vučićeve vladajuće stranke, također je povezao graničnu prepirku s ratom u Ukrajini, tvitajući: "Čini mi se da će Srbija biti prisiljena započeti denacifikaciju Balkana", zlokobno pozivajući se na rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu - naveo je ovaj ugledni list. 

VEZANI TEKST - Vučićev funkcioner se "šalio" sa denacifikacijom Balkana: Napravio sam veliki problem šefu...

Srbija, kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, održava bliske veze s Moskvom i nije se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, iako je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Beograd i Moskva dijele neprijateljstvo prema NATO vojnom savezu zbog bombardiranja Jugoslavije 1999. godine, kada je Vučić bio glasnogovornik srpskog moćnika Slobodana Miloševića.

NATO i dalje održava mirovne snage na Kosovu, sa snagama od približno 3.700 vojnika. U saopćenju za javnost, NATO je rekao da su njegove snage na terenu "spremne intervenirati ako stabilnost bude ugrožena", piše NYT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.