open-navfaktor-logo
search
Sve češći tretman
I Miralem Pjanić transplantirao kosu, koliko ovaj zahvat košta u Bosni i Hercegovini?
Alopecija ili ćelavost je nedostatak kose i prema rasprostranjenosti može da zahvati manja ili veća područja. 
11.06.2021. u 10:02
get url
text

Smatra se da svaki drugi muškarac stariji od 50 godina ima ovaj problem. Faktori koji pridonose ćelavosti su svakako genetski, a osim njih tu su i stres, anemija i hormonski poremećaji.

Mnoge poznate ličnosti širom svijeta problem ćelavosti rješavaju transplantacijom kose. Ona je sve popularnija i među Bosancima i Hercegovcima, a posljednji u nizu poznatih koji je to uradio je fudbalski as Miralem Pjanić. On je ovaj zahvat najvjerovatnije obavio u Španiji, a sve se otkrilo kada je popularni Mire stigao na odmor u domovinu.

- Sve je nekako krenulo sa Dinom Merlinom, ali bilo je još dosta naših poznatih osoba koje su usadile kosu. Jedan od najčuvenijih koji je ovom metodom (FUE transplatacija kose) kojom mi sadimo transplantirao kosu je Wayne Rooney, koji je od početka karijere imao sve gušću kosu kako se približavao dan da završi aktivno igranje. Tako je transplantaciju uradio i Miralem Pjanić. Mi već desetak godina obavljamo FUE transplantaciju kose koja je najnaprednija i nema ništa iznad toga. U našoj zemlji mi smo vjerovatno jedini koji to rade, ali moguće je da ima još neko. Zahvat traje šest sati i rade ga dva hirurga i dvije sestre. Radi se bezbolno u lokalnoj anesteziji i napravi se pauza, tako da je pacijentima dosta komotno. Većinom su naši pacijenti bh. dijaspora koja dođe nekoliko dana u Sarajevo i ovaj zahvat košta između 3.500 i 4.000 KM – kaže prim. dr. sc. Alija Aginčić, jedan od vlasnika sarajevske Naše male klinike.

 

FUE transplantacija kose podrazumijeva pojedinačno uzimanje folikula dlake sa donorske-davajuće, najčešće potiljačne regije i implantaciju folikula u regije gdje kosa nedostaje.

- Ova metoda predstavlja mikroskopsku transplantaciju prilikom koje se najmanje jedinice kose – folikularne jedinice, izoluju pojedinačno i implantiraju u kožu glave. Rezultat je trajan i savršeno odgovara za tretman ćelavosti i proređivanja kose, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Postupak se izvodi uz pomoć posebnog aparata koji omogućava najpreciznije uzimanje folikula dlake bez ožiljka i bez oštećenja okolnih folikula, što je velika prednost u odnosu na ostale procedure. Implantiranje se također obavlja posebnim instrumentom kojim se dlaka mehanički i bez oštećenja ubacuje na novo mjesto. Prilikom postavljanja folikula, oni se na različitim dijelovima glave smještaju pod različitim uglovima rasta.

Vitalnost i cjelovitost folikula kose mora se sačuvati tokom usađivanja kose, jer samo implantacijom zdravih folikula može da se postigne trajna, potpuno prirodna presađena kosa i njen savršen rast. Pacijenti istog dana napuštaju bolnicu. Nakon samo nekoliko dana, nemoguće je primijetiti bilo kakve promjene na regiji gde su uzeti transplantati. Manjim, ponavljanim procedurama moguće je postepeno progustiti kosu, a ujedno postići optimalan estetski rezultat. Nakon procedure nosi se zavoj dan-dva. Formiraju se krastice koje otpadaju već nakon nekoliko dana – kaže Aginčić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.