open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
I Klub SDA predložio Rezoluciju o osudi napada na ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine
Klub SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnio je zahtjev za dopunu dnevnog reda Prijedlogom Rezolucije o osudi napada na ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine.
21.12.2021. u 11:30
get url
text

Obrazloženje je da je na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, održane 10.12.2021.godine, usvojena Deklaracija o ustavnim principima manjeg bh entiteta i četiri informacije o prenosu nadležnosti, a što predstavlja ozbiljnu prijetnju ustavnopravnom poretku Bosne i Hercegovine.

- Stoga, mišljenja smo da moramo odreagovati na ovakve pokušaje i izraziti spremnost i odlučnost za odbranu ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine.

Odlučni u zaštiti ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine i provođenju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni Hercegovini, ističući da su napad na ustavni poredak i ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti države Bosne i Hercegovine krivična djela inkriminisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Poštujući odredbe člana  II1.5. a) Ustava Bosne i Hercegovine kojim je predviđena mogućnost i postupak uspostavljanja dodatnih nadležnosti Bosne i Hercegovine;

Ukazujući na obavezu Visokog predstavnika da, u skladu sa odredbama Aneksa X Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, otklanjanja smetnje u provedbi civilnih aspekata Mirovnog sporazuma;

Upozoravajući na ugrožavanje stabilnosti i mira te druge štetne posljedice koje trpe svi građani Bosne i Hercegovine usljed postupaka institucija i političkih predstavnika entiteta Republika srpska;

Naglašavajući da su svjedoci-garanti Dejtonskog miorovnog sporazuma preuzeli obavezu osiguranja i očuvanja stabilnosti i mira u Bosni i Hercegovini predlažemo usvajanje Rezolucije o osudi napada na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine u kojoj:

1. Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine  najoštrije osuđuje zaključke i Deklaraciju o ustavnim principima koji su usvojeni na 24. Posebnoj sjednici NSRS-a jer predstavljaju direktni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Zastupnici HDZ-a uputili Rezoluciju: Osuđuju unitarističke, separatističke politike i nasrtaje na legitimno predstavljanje

2. Zastupnički dom poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i sve druge institucije da hitno reaguju u skladu sa svojim nadležnostima i spriječe napad na ustavni poredak te procesuiraju sve oni koji su učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela.

3. Zastupnički dom zahtijeva od visokog predstavnika i svjedoka - garanata Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da hitno reaguju i zaustave sve aktivnost na rušenju ustavnog poretka i državnih institucija Bosne i Hercegovine i spriječe ugrožavanje stabilnosti mira u Bosni i Hercegovini i regionu

4.  Zastupnički dom poziva NATO snage i EUFOR da u, skladu sa svojim mandatima, zbog izraženih prijetnji stabilnosti i miru pojačaju vojno prisustvo u Bosni i Hercegovini, a posebno na teritoriji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.