open-navfaktor-logo
search
Ponovo bez naše zemlje
I da nema zabrane EBU-a, BHRT nema 300.000 eura za učešće na Eurosongu
Bosna i Hercegovina ponovo se nije našla na spisku zemalja koje će učestvovati na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, koje se održava u maju naredne godine u italijanskom Torinu.
Merima Čustović
21.10.2021. u 11:58
get url
text

Zbog finansijskih problema i dugova prema Evropskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) naša zemlja ne može imati učesnika, a situaciju je za Faktor pojasnila Lejla A. Babović, rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a.

- Od 2017. godine smo pod sankcijama i ne možemo učestvovati, između ostalog, ni na Eurosongu – kaže Lejla A. Babović.

VEZANI TEKST - Šta rade predstavnici BiH na Eurosongu: Savjetnik ministra odbrane, inženjer informatike, fitness trener...

Rukovodilac Odjela međunarodnih poslova BHRT-a ističe da im EBU i odobri učešće na Eurosongu, javni servis ne može iznijeti taj projekat.

- Minimalan iznos za učešće na Eurosongu je 300.000 eura. To su izuzetno veliki novci za prihode BHRT-a u posljednjih nekoliko godina, od kada je država digla ruke od nas i od kada ne postoji zakonski osnov za naplatu RTV takse. Da li će biti prijenosa Eurosonga, to ćemo tek da vidimo – nastavlja Lejla.

Bosna i Hercegovina je posljednji put učestvovala na Eurosongu 2016. godine, kada su našu zemlju predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala s pjesmom "Ljubav je".

- Odlazak na Eurosong znači boravak ekipe 15 dana negdje pod izuzetno skupim cijenama. Ne možete birati hotel u kojem ćete biti. Bez ikakvih ulaganja u scenografiju, na samom nastupu na završnici bilo gdje da se održava potrebno je 300.000 eura. Javni servis, s obzirom na trenutni način finansiranja, a to je da ga finansiraju oni građani koji plaćaju električnu energiju samo putem EPBiH, nije u mogućnosti da to finansira. Država do sada nije pokazala interes da pomogne. Nažalost, ni privrednici ni tržište Bosne i Hercegovine nisu pokazali zainteresiranost za izlazak i promociju BiH na takav način – kaže na kraju Babović.

Lejla A. Babović

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope bit će održano u maju naredne godine u italijanskom Torinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.