open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
I Bosna i Hercegovina na Generalnoj skupštini UN-a osudila rusku aneksiju ukrajinskih regija
Generalna skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je velikom većinom osudila ruski pokušaj nezakonite aneksije četiri djelimično okupirane regije u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez, čime je ojačala diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve.
13.10.2022. u 08:31
get url
text

Bosna i Hercegovina je bila među državama koje su glasale "za" rezoluciju kojom se traži da Rusija poništi aneksiju četiri ukrajinske regije.

Tri četvrtine od 193 člana Generalne skupštine, odnosno 143 zemlje, glasalo je za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, nezavisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield je rekla kako rezultat pokazuje da Rusija ne može zastrašiti svijet.

Glasanje na Generalnoj skupštini od 193 člana održano je nakon što je svjetsko tijelo u ponedjeljak sazvalo hitnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o nezakonitim referendumima za rusku aneksiju dijelova istočne Ukrajine, Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. Protiv rezolucije glasalo je pet zemalja: Rusija, Venecuela, Sjeverna Koreja, Bjelorusija i Sirija, dok su 33 zemlje bile uzdržane, među kojima Kina i Indija.

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promjenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahtijeva da Rusija odmah i bezuvjetno poništi svoje odluke.

- Danas Rusija napada Ukrajinu. Ali sutra bi to mogla biti druga nacija čiji je teritorij povrijeđen. To biste mogli biti vi. Vi biste mogli biti sljedeći. Što biste očekivali od ovog vijeća - rekla je Thomas-Greenfield Generalnoj skupštini prije glasanja.

Moskva je u septembru proglasila aneksiju četiri djelimično okupirane regije u Ukrajini – Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja – nakon što je organizovala ono što je nazvala referendumima. Ukrajina i saveznici osudili su glasanja kao nezakonita i prisilna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.