open-navfaktor-logo
search
Rat
Huti bespilotnim letjelicama napali dva saudijska aerodroma
Jemenska televizija Al-Mesira potvrdila je da su izvedeni napadi na dva aerodroma i kako su bili uspješni. Također se navodi kako su napadi izvedeni bespilotnim letjelicama tipa Qasef-2
16.06.2019. u 08:03
get url
text

Jemenski Huti izveli su napade bespilotnim letjelicama na dva saudijska aerodroma, i to na Međunarodni aerodrom Abha u regiji Aisr i na aerodrom Cazan, prenosi Anadolu Agency (AA). Jemenska televizija Al-Mesira potvrdila je da su izvedeni napadi na dva aerodroma i kako su bili uspješni. Također se navodi kako su napadi izvedeni bespilotnim letjelicama tipa Qasef-2. 

S druge strane, saudijska televizija Al-Arabiya je potvrdila kako je s područja Jemena balističkom raketom građan aerodrom Abha, no napad je spriječen tako što je projektil uništen sistemom protivvazdušne odbrane. 

Zvanični Rijad se još uvijek nije oglasio u vezi s ovim napadom.  Ranije je pobunjenička grupa Huti preuzela odgovornost za gađanje aerodroma Abha krstarećom raketom, rekavši da je projektil “pogodio tačno u cilj“. 

Huti iz Jemena u posljednjih nekoliko godina koriste bespilotne letjelice i projektile dugog i srednjeg dometa, a meta su pojedina područja u Saudijskoj Arabiji. Ipak, saudijski odbrambeni sistemi ih onesposobljavaju. 

Huti od 2014. godine imaju kontrolu nad glavnim gradom Sanom i još nekoliko područja u Jemenu. Koalicione snage, na čelu sa Saudijskom Arabijom, od marta 2015. jemenskim vlastima pružaju podršku u borbi protiv Huta.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.