open-navfaktor-logo
search
Nakon odličnih rezultata
Husić stipendista Olimpijskog komiteta BiH za Olimpijske igre Tokyo 2020
Izvanrednim nastupom na Evropskim kvalifikacijama u taekwondou za Olimpijske igre Tokyo 2020, održanim u Sofiji 7. i 8. maja, Nedžad Husić je ostvario olimpijsku normu i postao peti član BH tima i sigurni putnik na Olimpijske igre. 
11.05.2021. u 19:15
get url
text

Svojim plasmanom pridružio se već kvalifikovanim sportistima Amelu Tuki, Larisi Cerić, Mesudu Pezeru i Lani Pudar.

Tim povodom u Olimpijskom komitetu BiH organiziran je prijem i potpisivanje ugovora olimpijske stipendije s Nedžadom Husićem.

- Iako nebudžetski korisnik koji se isključivo finansira putem projekata i sponzora, Olimpijski komitet BiH će stipendirati Nedžada sa 800 KM mjesečno, do početka Olimpijskih igara Tokyo 2020. Također, za potrebe završnih priprema, Olimpijski komitet BiH podržao je Nedžada Husića sa dodatnih 5.000 KM - navodi se.

Nedžadov potencijal je odavno prepoznat od Olimpijskog komiteta BiH te mu je na "Izboru sportiste 2018. godine" u Organizaciji Olimpijskog komiteta BiH dodjeljena nagrada "Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora" za 3. mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Podrška Nedžadu nastavljena je kroz Projekt "Road to Tokyo", s iznosom od 5.500 KM. Također je s trenerom nagrađen sa 7.000KM za osvojenu srebrenu medalju na nedavno održanom Evropskom taekwondo prvenstvu u Sofiji.

- Sama činjenica da je Nedžad u 15 dana dva puta primljen u Olimpijskom komitetu zbog vrhunskih rezultata, govori o mladom čovjeku i kvalitetnom sportisti koji je radom i upornošću osigurao ulazak u klub najboljih, u Olimpijski tim. Želimo da taj kontinuitet pobjeda i visokih plasmana Nedžad zadrži i prenese na Olimpijske igre u Tokiju i naredne Olimpijske igre u Parizu 2024. godine - rekao je predsjednik OK BiH Marijan Kvesić.

Nedžad Husić je poručio da su utisci pozitivni.

- Prvi put se, neko iz mog sporta, kvalifikovao na Olimpijske igre. Oduvijek mi je bila želja da budem dio olimpijskog bh. tima, nastupam i borim se za Bosnu i Hercegovinu s najboljim borcima i sportistima svoje države. Smatram da je moguće osvojiti medalju i potrudit ću se, dati sve od sebe da osvojim prvu olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Kako kaže trener Haris Husić, moment kad se Nedžad kvalifikovao bio je poseban.

- Znam koliko se odricao i koliki je značaj toga. Nastavit ćemo raditi po našem standardnom sistemu, uz određene dopune. Sve završne pripreme ćemo uraditi u Bosni i Hercegovini i pokušati ostvarimo naš san, a to je olimpijska medalja - izjavio je, saopćio je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.