open-navfaktor-logo
search
Drugi dan protesta
Husić: Pravilnik o radu i radnom učinku nećemo dati primijeniti
Protest rudara ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine još traje. 
24.11.2021. u 12:20
get url
text

Rudarima se ponovo obratio predsjednik Sindikata rudnika FBiH Sinan Husić.

Husić se zahvalio svim svima koji su im pružili podršku, a posebno građanima glavnog grada BiH koji su, kako kaže, pomogli da prežive jednu tešku noć.

VEZANI TEKST - Dočekali jutro na otvorenom: Rudari ne odustaju od zahtjeva, idu do kraja

- Usaglasili smo stavove nakon sinoćnje vanredne konferencije. Generalni direktor EPBiH optužuje nas da nastojimo povećati cijene prema domaćinstvima. Niko kao rudnici i radnici u rudnicima nije imao obzira prema domaćinstvima. U obraćanju Andelija je rekao da će pravilnik o radu i radnom učinku primijeniti u rudniku Kreka. Mi ga podsjećamo da je u ponedeljak rekao da će taj pravilnik primijeniti u svim rudnicima u sastavu Koncerna bez obzira na to koliko nas bude na protestnom skupu. Mi danas posljednji put poručujemo da ga neće primijeniti. Precizno i jasno smo definisali sinoć sve naše aktivnosti u drugoj polovini ovog dana, te u narednim danima. Imamo obavezu da ispoštujemo to što smo usaglasili. Ne odustajemo od zahtjeva koje smo predstavili - kazao je Husić.

{$galerijaFotografija}

Rudarima se obratio i demobilisani borac Aziz Fišo.

- Kada ste bili na liniji, valjali ste vladarima, valjali ste im tada, a ne valjate im sada. Uvijek smo uz vas da vam damo podršku. Pozivam sve ljude dobre volje koji žele dobro ovom narodu i ovoj državi koja je napadnuta, negira se Ustav, državnost, cjelovitost države, a domaći kvislinzi stoje uz njih. Ovo je prilika da nešto promijenimo i da nam svima bude bolje - rekao je Fišo.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je ponovo uputio poziv sindikatima rudara na pregovore. Naglasio je da je razgovor jedini način da dođemo do rješenja, a rudari i dalje pozivaju sve iz zgrade Vlade FBiH da izađu napolje.

IMG_20211124_070445.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.