open-navfaktor-logo
search
21. decembar
Husić: Dan rudara ne obilježavamo na način na koji bismo željeli
Delegacije Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH povodom 21. decembra, Dana rudara, posjetile su brojna spomen-obilježja, odali počast  i položili cvijeće poginulim i preminulim rudarima u Tuzli, Kaknju, Zenici i drugim mjestima.
21.12.2021. u 13:39
get url
text

Predsjednik Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić sa članovima sindikalnih organizacija položio je cvijeće kod spomenika Husinskom rudaru u Husinu kod Tuzle.  

- Na jedan suzdržan i skroman način i obilježavamo 101. godišnjicu Husinske bune. Imamo obavezu iskazati poštovanje prema hrabrosti koju su 1920. godine iskazali radnici u oblasti rudarstva, na koji način su se suprotstavili određenim nedaćama, sa kojima su bili suočeni u tom vremenu. U proteklih nekoliko dana članovi sindikalnih organizacija u svim rudnicima uglja u FBiH kroz određene aktivnosti obilježavaju Dan rudara. U svim rudarskim sredinama se obilaze spomen-obilježja stradalih radnika u rudnicima, kao i spomen-obilježja poginulih pripadnika Armije RBiH - kazao je Husić.

U izjavi za Fenu, Husić navodi da rudari danas ne obilježavanju ovaj događaj na način na koji bi željeli, poslije svega što se dašavalo tokom čitave ove godine, pogotovo nakon protesta 1. decembra. 

 - U ovoj godini zabilježeno je nekoliko težih i lakših povreda na radu radnika u rudnicima uglja. Imali smo smrtno stradanje jednog radnika u Rudniku mrkog uglja u Đurđeviku proteklih dana, jedan radnik je smrtno stradao prilikom obavljanja radnih zadataka. U nedjelju je zabilježena jedna jako teška povreda na radu jednog radnika u Termoelektrani Kakanj. Definitivno, to po ko zna koji put ponavljamo, nemamo atmosferu kakvu bismo željeli - kazao je Husić.

Sindikat radnika rudnika u FBiH povodom Dana rudara danas će u Rudniku mrkog uglja Đurđevik održati proširenu sjednicu Upravnog odbora. To će biti još jedna prilika da se predstavnici sindikata okupe na jednom mjestu i analiziraju ono što su zajedno radili u tekućoj godini.

U podsjećanju na obilježavanja Dana rudara nekada i sada, Husić je kazao je da puno toga drugačije.

- Imalo smo potpuno drugačije uvjete. Rudarstvo je nekad imalo jako visoku poziciju u kompletnom društvu. Može se reći da je kompletan energetski sektor imao veću podršku sistema, tako da su uvjeti u kojim se obilježava danas i nekada puno različiti, ali može se kazati da smo uspjeli vidjeti na licima ljudi, odnosno osjetiti da je rudar i danas ponosan i kad treba biti odlučan kao i rudar iz nekih prijašnjih vremena. Bio sam ponosan na radnike i saradnike u proteklih 30 dana zbog načina na koji su pristupili svim našim zajedničkim aktivnostima. Raduje nas da smo tokom protesta imali ogromnu podršku građana. Nadam se da kroz sve te naše aktivnosti nikome nismo pričinili štetu i na bilo koji način bilo koga uvrijedili. Bilo nam je jako bitno da sačuvamo dostojanstvo, zbog svega onog što radimo - izjavio je Husić za Fenu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.