Husein Sozlu, predsjednik pokrajine Adana: Kad sam u Sarajevu, kao da sam kod kuće

objavljeno: 28.01.2018. u 13:37

- Bosnu i Hercegovinu osjećam kao da je dio Turske - poručio je u razgovoru za Faktor Husein Sozlu, predsjednik turske pokrajine Adana.

- Sarajevo kao da je turski grad. Zaista, osjećao sam kao da sam u svojoj kući kada sam bio u Sarajevu. Između Bosne i Turske postoji duboka i neraskidiva veza. Upravo sam bio u fabrici gdje se proizvode velike mašine, koje se pripremaju za Bosnu. Imamo jaku kulturnu i ekonomsku saradnju, a nadam se da ćemo u budućnosti više ulagati u nju, da budemo jači. Bosna mora da živi beskrajno, a najbolji put za to je ekonomski razvoj. Ali bitno je i da Turska bude jača, jer, ako je Turska jaka, onda će pomoći i Bosnu i Hercegovinu - poručio je Husein Sozlu, predsjednik pokrajine Adana, veliki prijatelj naše domovine i svih njenih naroda, koji je proteklih dana bio domaćin našoj ekipi na 2. Internacionalnoj likovnoj koloniji u gradu Adana.

Osim nas ugostio je još 93 umjetnika iz 33 zemlje: Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kirgistana, Irana, Letonije, Moldavije, Mongolije, Srbije, Tataristana, Iraka, sa Kosova, Turskog Kipra, iz Albanije, Rusije, Makedonije... Ulaganje u kulturu i umjetnost smatra najvećim dobrom za svoju zemlju, jer kako ističe, "kroz umjetnost i kulturu se širi poruka mira, poruka zajedništva među različitostima".

- Moj prvi cilj kao predsjenika Opštine Adana je da razvijam kulturu u Adani, jer, ako su ljudi sretni, a sreća dolazi sa kulturom, to je onda za mene prvobitni pokret. Vidim budućnost u zajedništvu, a to sa ovom kolonijom pokušavam ostvariti - istakao je Sozlu.

Na otvaranju Kolonije imali ste inspirativan govor u kojem ste između ostalog spomenuli da se samo umjetnici mogu suprotstaviti teroristima, zlu koje prodire u svijet. Na šta ste tačno mislili?

- Umjetnost i kultura u ljudskom biću budi potrebu da bude čovjek prije svega, što je najvažnije za mir. Zato, ako čovjek ima osjećaj, vidi humanizam u svojoj duši, a sve to ima kod umjetnika, onda možemo slobodno da kažemo da samo umjetnost može da se protivi zlu, ratu i terorizmu.

- U ovo vrijeme kada gledamo ratove i mržnju na sve strane, koje počinju vladari željni moći, svima koji mrze život, mrze ljude, mrze sve, treba da pored sebe imaju nekog umjetnika koji bi smirio duhove tih mržnji. Kad naprimjer govorimo o srednjoj Aziji i turskom svijetu, jednoj ogromnoj geografskoj površini, umjetnici su oni koji ih spajaju. Jer kada vidiš njihove slike, shvatiš koliko smo zapravo bliski jedni drugima, i da ne treba da budemo udaljeni, nego što bliži. Zato turski svijet i umjetnici koji su ovdje govore jednim jezikom, i mi smo blizu jedni drugima, a trebamo biti još bliži.

Vi dakle vjerno slijedite ideju turskog vojnog zapovjednika, utemeljitelja turske republike, oca Vaše domovine Mustafe Kemala Ataturka. A on je, podsjetimo, bio prvi čovjek koji je osnovao umjetničku koloniju u Turskoj, i to daleke 1925. godine.

- Naša kolonija koju organizujemo je cilj koji je Kemal Ataturk predvidio. Čak je naš veliki lider Ataturk još u to vrijeme znao i insistirao da se samo kulturom i umjetnošću može puno stvari donijeti za Tursku. Tako da mi upravo idemo tim putem koji je on davno počeo i zahtijevao. Sada mi kao pojedinci, ali i ja kao predsjednik općine, pokušavamo to da ostvarimo. Cilj Ataturka je umjetnost, kultura i razvoj. A to je i naš cilj!

Kolonija koju podržavate počela je simboličnom porukom "Neka vlada mir na svijetu", a u tu čast zajedno sa umjetnicima, simbolično, zasadili ste drvo masline. Zanimljivo je da isti naziv ima borba Turske protiv terorista u Siriji koja je počela prije nekoliko dana. Kakve ishode očekujete?

- Turska vojska je ušla u Siriju, ne da okupira, ne da zauzima dio Sirije, nego, po onome što nalaže međunarodno pravo, da čisti teroriste pored svoje granice. Sad, nažalost, tu je Amerika i Rusija, dvije zemlje koje čak podržavaju teroriste. Turska sa punim pravom ulazi u Siriju, ne da okupira jer su to naše komšije, nego da zaštiti svoje granice, svoju državu od terorista, i zato ja mislim da će to uskoro da se završi. Red je da Amerika i Rusija budu svjesne toga da nemaju mjesto u Siriji. Ako ko treba, tu smo mi, tu su Kurdi, Arapi, oni koji tamo žive. Mi treba da raščistimo i sa dobrom namjerom da to pretvorimo u mir.

Vaš predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će Amerika sigurno shvatiti koliko je loše što podržava teroriste. Slažete li se?

- Ja podržavam mišljenje gospodina Erdogana. Nažalost, Amerika stvarno ne shvata da podržava teroriste, i daje im ogromno naoružanje, pod izgovorom da uče kako da se zaštite. Ali nažalost, Amerika, ne sad, nego je još ranije stvorila atmosferu da rat koristi u vlastitu korist. Amerika treba shvatiti da mora odvojiti ko je terorist, a ko nije!

Možemo li Vas ponovo očekivati u BiH?

- Naravno. Uvijek vrlo rado dođem u našu prijateljsku zemlju.