open-navfaktor-logo
search
Uputio pismo
Husein ef. Kavazović: Zaborav i negiranje holokausta i genocida je nedopustivo
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas se, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, obratio javnosti i uputio pismo predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu S. Lauderu i Jakovu Finciju, predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH.  
27.01.2021. u 14:07
get url
text

- Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine nas podsjeti na genocid tokom Drugog svjetskog rata u kojem je pogubljeno šest miliona Jevreja. Zloglasni logor u Aušvicu je oslobođen prije 76 godina, 27. januara 1945. godine, kada se i obilježava ovaj važan datum. Civilizirani svijet se uvijek i iznova mora prisjećati holokausta kako nove generacije ne bi zaboravile na vrijeme kada je fašizam dominirao nad humanošću. Ne smijemo se zanositi da će zlo samo od sebe iščeznuti sa lica Zemlje. Zaborav i negiranje holokausta i genocida je nedopustivo, jer upravo zaborav vodi u nove slične pohode mračnih sila koje ne trpe drugog i drugačijeg - kaže se u pismu reisu-l-uleme.

Narod kojem pripadam, navodi se dalje u pismu reisu-l-uleme, "u potpunosti suosjeća sa svim žrtvama Holokausta i mi zasigurno nećemo zaboraviti podsjećati na ono što se desilo."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.