open-navfaktor-logo
search
Prijelazni rok
Husarić otkrio koliko je zaradio: Klubovi iz BiH nemaju skaute, uništavaju talente, a dovode polovnjake iz Srbije i Hrvatske
Prijelazni rok u "ligama petice" okončan je već odavno, dok se fudbalska pijaca u Bosni i Hercegovini zatvara sutra.
13.02.2020. u 13:27
get url
text

Ni ova zima u bh. fudbalu nije obilježena prodajom fudbalera, od čega domaći klubovi, barem po idejama, nastoje puniti kasu i osigurati stabilne budžete.

Doduše, zimski prijelazni rok svakako jeste manje atraktivan od ljetnog i kupuje samo onaj ko mora, ali sada je već postalo tradicionalno da igrač iz bh. elite teško pronalazi inostrani angažman koji bi mu, možda, osigurao egzistenciju. S druge strane, svakodnevno gledamo da fudbaleri iz regije odlaze u najbolje evropske klubove u višemilionskim transferima.

- Naši klubovi, pogotovo ovi koji su konstantno u vrhu, okrenuli su se polovnim igračima iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore..., dok su totalno zapostavili svoj omladinski pogon i forsiranje mladih igrača. Kao što sami možete vidjeti da Željo, Zrinjski, Sarajevo i Široki Brijeg juniore daju po kojekakvim posudbama što potpuno unazadi i uništi talentovane igrače. U nižim ligama se jako loše radi i ti igrači stagniraju i nestaju po tim posudbama - objašnjava u razgovoru za Faktor dugogodišnji fudbalski menadžer Admir Husarić.

On naglašava da je to ključni problem zašto naši klubovi ne prodaju igrače u inostranstvo. Veli da nema logike da naprimjer Zrinjski dovodi na posudbu golmana iz Dinama, koji završava juniorski staž, a ima izuzetno talentovanog čuvara mreže u vlastitoj omladinskoj školi.  Također, Željo daje na pusudbu svoje juniore u Konjic i Goražde, a dovodi iz Srbije potrošene polovne igrače.

- I čudimo se kada jedna prosječna ekipa poput Zoryje ponizi Želju u Antalyji - govori Husarić i dodaje da je forsiranje mladih igrača jedini pravi put za bh. klubove.

Husarić u društvu popularnog Misketa

Husarić navodi primjer praške Slavije, koji je za kratko vrijeme od prosječnosti došao do Lige prvaka.

-  Ali, tamo omladinski pogon vodi Jiri Plišek. Slavija je forsirala trojicu svojih mladih igrača i prodala ih za čak 36,5 miliona eura. Našim velikim klubovima je prioritet rezultat, plasman u Evropu, kako bi pokrili troškove i pod tim pritiskom ne trpe mlade igrače. Na taj način prave dvostruku grešku. Na svoju štetu i na štetu bh. fudbala - jasan je Husarić.

Željezničar je ove zime ostao bez Sulejmana Krpića, koji je kao najbolji strijelac lige otišao u Južnu Koreju za 200.000 eura, što su podaci Transfermarkta. Za isti iznos je Miloš Stanojević prešao iz Sarajeva u turski Ankaraguču, Celje je za Advana Kadušića izdvojilo 50.000 eura, Slovan će za posudbu Alena Mustafića platiti Sarajevu 30.000 eura, s pravom da na kraju sezone otkupi njegov ugovor.

- Razlika u transferima naših klubova i klubova u okruženju je ta što tamošnje lige, odnosno savezi puno više ulažu u fudbal, počevši od infrastrukture, omladinskih pogona pa sve do suđenja! To sve utječe na kvalitet lige, a dobro znamo da rejting i kvalitet prvenstva diktira cijenu igrača pri prodaji. Uočljivo je da 90 posto igrača koji odskaču u Premijer ligi BiH, a odu vani u prosječne lige i klubove, vraćaju se nakon pola godine ili godinu. Upravo je to razlog zašto mi sve teže prodajemo igrače u jače lige i kvalitetnije klubove - decidan je Husarić.

Ovaj fudbalski menadžer smatra da u domaćem fudbalu nije sve tako crno.

- Generalno su finansije problem naših klubova, ali Sarajevo, Zrinjski, Borac, Široki i Tuzla City su stabilni i ja upravo od njih očekujem da promijene način rada i okrenu se puno više omladinskom pogonu i dovođenju mladih igrača i njihovom forsiranju. U Prvoj ligi FBiH ima odličnih mladih igrača, koji mogu biti pojačanja u svakom klubu u višem rangu. Ja puno pratim taj rang i radim skauting. Međutim, klubovi to ne rade jer nemaju razvijenu skauting službu i nisu zainteresovani za Prvu ligu i igrače u njoj - priča Husarić za Faktor.

Husarić dodaje da je to u ozbiljnim klubovima itekako razvijen segment, te da oni prate i dovode igrače iz nižih rangova.

Osim mladih igrača, često su na meti bh. klubova i ljudi koji brinu o karijerama fudbalera.

- Menadžerima u BiH je jako teško raditi jer nas gledaju kao baba-roge. Pojedini klubovi čak i ne žele da im igrači imaju zastupnika, što je apsurd. Pa vidimo da u svijetu najbolji igrači imaju najbolje agente, koji ih zastupaju - kaže Husarić.

Ono što je u Bosni i Hercegovini uglavnom tajna, Husarić ne krije. Njegova agencija ostvarila je, kaže, 23 transfera u inostranstvo, blizu 70 "domaćih" poslova, a najuspješnija sezona je bila 2017/18. kada je za tri igrača u inostranstvo profit iznosio oko 650.000 KM.

Na kraju je uputio apel bh. klubovima da se što više okrenu mladim igračima "jer je to jedina garancija budućnosti i opstanka".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.