open-navfaktor-logo
search
Štete ogromne
Hurtić traži da Vijeće ministara izdvoji dva miliona KM za pomoć poplavljenim područjima
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić dostavio je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine inicijativu za izdvajanje dva miliona KM iz tekuće rezerve budžeta kao pomoć područjima u Bosni i Hercegovini koje su proteklih dana pogodile poplave.
18.05.2023. u 10:08
get url
text

VEZANI TEKST - Proglašena prirodna nesreća u cijelom kantonu: Nezapamćene poplave u USK, kiša ne prestaje padati

Kako nam je kazao Hurtić, inicirao je pomoć svim općinama i gradovima gdje ima poplava.

- Inicijativa će odmah danas biti na sjednici Vijeća ministara BiH - dodao je Hurtić.

U samoj inicijativi Hurtić je podsjetio da je u Unsko-sanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće, da su najviše pogođeni Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Cazin i Velika Kladuša, te da je stanje elementarne nepogode proglašeno i u Bosanskom Novom i Bosanskoj Kostajnici, ali i da su poplavljeni Prijedor i Bosanska Dubica.

-Iako je ova oblast u nadležnosti Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, kao član Vijeća ministara osjećam potrebu da iniciram pomoć ovim pogođenim područjima. Imajući u vidu razmjere poplava i broj pogođenih općina i gradova, predlažem da da Vijeće ministara izdvoji ukupno dva miliona KM za pogođena područja, a da se sredstva raspodjele srazmjerno šteti koja je nanesena i broju pogođenih općina i gradova. Ukoliko ovaj iznos nije moguće realizovati, predlažem da taj iznos bude u skladu sa našim trenutnim mogućnostima. Koji god iznos odobrimo, on će biti simboličan, jer su, prema prvim procjenama, štete od poplava već sada ogromne - piše u inicijativi. 

Hurtić je dalje naveo da smatra da je važno da zajednički podrže ovu inicijativu, te da Ministarsvo sigurnosti BiH dostavi prijedlog Odluke o odobravanju sredstava.

- Sredstva možemo odoboriti i na telefonskoj ili vanrednoj sjednici. Želim da vas podsjetim da je Vijeće ministara BiH ranije, a to znaju kolege koje su obnašale funkcije u prošlim sazivima, odobravalo sredstva iz budžetske rezerve u ovakvim situacijama. Vijeće ministara BiH je u novembru prošle godine, na 57. sjednici, odobrilo po milion KM za Ljubinje i Stolac za saniranje posljedica zemljotresa - podsjetio je Hurtić u inicijativi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.