open-navfaktor-logo
search
Zbog jedne firme
Hurtić: Propalo devet miliona eura za 345 stanova, pokušat ću uzeti kredit da se to završi
Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, govorio je o zbrinjavanju blizu 3.000 porodica u okviru regionalnog stambenog projekta namijenjenog stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih, ali i problemu da zbog "jedne firme" 345 jedinica neće biti završeno.
05.06.2023. u 18:41
get url
text
Sevlid Hurtić

VEZANI TEKST - Hurtić u Zagrebu poslao poruku Milanoviću: Kupili smo parfem, sapun...

On je za N1 komentirao i svoju nedavnu posjetu Hrvatskoj i izjavu koju je dao u tamošnjem Saboru da se okupao i namirisao da bi došao čist, te je kazao da je time vratio dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine nakon sporne izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

U Rogatici je danas uručeno 15 ključeva za 15 porodica koji useljavaju u zgradu u okviru Regionalnog stambenog programa.

Hurtić je istakao da je projekat krenuo 2012-2013. godine, te da je BiH dobila 60 miliona eura da se zbrinu te osobe.

- Dosta je urađeno. Projekat traje do 30. juna ove godine. Negdje oko 3.000 porodica će biti smješteno. Bilo je problema, neka firma je sklopila ugovor koji je meni bio nelogičan. I zato 345 jedinica neće biti završeno - rekao je Hurtić.

Na pitanje da li će neko zbog toga odgovarati, odgovorio je da je na organima da pokrenu zašto nije završeno.

- Mi to ne možemo pokrenuti jer smo bili samo nosioci. Propast će devet miliona eura - dodao je Hurtić.

Naglasio je da je za to odgovorna jedna firma, koja je potpisala ugovor koji nije mogla implementirati i završiti. Njie precizirao o kojoj je firmi riječ, a naveo je da je ona propala, prema informacijama koje ima.

- Idem u Pariz u Razvojnu banku Evrope da pokušam uzeti kredit da bi završili tih 345 jedinica - rekao je Hurtić.

Potvrdno je odgovorio na pitanje da će se BiH dakle dodatno zadužiti što je prokockan novac.

Odgovorio je i na pitanje šta je htio postići izjavom datom u Saboru Hrvatske gdje je poručio da su kupili parfem, sapun, okupali se i došli čisti.

- Vjerujte da mi je od sto ljudi 98 čestitalo, mislim na građane BiH, jer je Milanović to uputio nama svima. Nisam htio mu to reći u Sarajevu, otišao sam u Sabor i kazao mu tu rečenicu, da zna da smo mi narodi kulture, da smo čisti i da mu takvo nešto ne naumpadne više. Ja sam vratio dostojanstvo građana Bosne i Hercegovine - rekao je Hurtić.

Na pitanje šta su mu rekli u Saboru, odgovorio je da snimatelj umalo da nije pao.

VEZANI TEKST - Od Krišto niko nije zatražio održavanje sjednice radi proglašenja Dana žalosti zbog tuzlanske Kapije?

- Bio je šokiran. Niko to nije očekivao. Namjenski sam otišao to kazati - dodao je.

Kazao je i da je njegova poruka došla do Milanovića.

Rekao je da u "Vijeću ministara funkcionišemo na dogovor", te da se "većinom prolazi jednoglasno". Komentirao je i to što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije 25. maj proglasilo danom žalosti.

- Degutantno je to. Poslat je poziv Borjani Krišto (predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH) i ništa nisu uradili. Mi, bošnjački ministri u dogovoru sa Edinom Fortom nismo onda otišli na sjednicu jer je bio 25. maj - dodao je Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.