open-navfaktor-logo
search
Uskoro posjeta
Hurtić: Nema sigurnosnih izazova s pritvorom u Lipi jer je još zatvoren, vidjet ćemo ko je bio u pravu
Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kategoričan je da ne treba dozvoliti da iko bude smješten u pritvorsku jedinicu izgrađenu u okviru migrantskog kampa Lipa kod Bihaća nakon što je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kazao da po ovom pitanju nema sigurnosnih izazova.
02.05.2023. u 16:07
get url
text

VEZANI TEKST - Hurtić: Neću dozvoliti da iko bude smješten u zatvor u okviru kampa Lipa

- Ministar Nešić je u pravu. Naravno da nema sigurnosnih izazova jer je taj objekat zatvoren, nije počeo da radi, reagirao sam na vrijeme. A šta da se desi neki problem. Ne zna se ni ko će tu doći – rekao je Hurtić.

Mnogo nepoznanica i kritika zvaničnika BiH i Unsko-sanskog kantona je bilo u vezi s izgradnjom ove svojevrsne pritvorske jedinice u kampu Lipa, namijenjene za migrante koji trebaju sigurnosne provjere i koji bi se tu trebali zadržati do 72 sata. Finansira ga EU.

Hurtić je rekao da će posjetiti ovaj kamp uskoro i da želi da s njim bude i predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) "da pokažem neke stvari", te bi trebao biti i ministar Nešić.

- Država mora riješiti ovo pitanje, ne IOM ni iko drugi, niti prepustiti direktoru Službe za poslove sa strancima Žarku Laketi da sam to rješava, već se mora napraviti sistem da to riješi. Najveći problem je što je taj objekat u sklopu kampa. Vidjet ćemo kad tu počnu dolaziti ko je bio u pravu – dodao je Hurtić.

On je i ranije govorio da neće dozvoliti da iko bude smješten u taj zatvor, kako ga je nazvao. Na pitanje kako, odgovorio je da će vršiti pritisak na one koji su ga napravili radi ljudi, migranata, koji su smješteni u Lipi i "ne treba da imaju dodir s kriminalcima".

Ministar Nešić nedavno je, odgovarajući na pitanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštinhi Bosne i Hercegovine, kazao da je bio u Unsko-sanskom kantonu, sastao se s gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem i premijerom USK Mustafom Ružnićem, te da su konstatovali da "nema sigurnosnih izazova" i da se "sve radi u skladu sa zakonom". Dodao je da objekat za privremeno zadržavanje nije još stavljen u funkciju i da ga Služba za poslove sa stranicima nije preuzela.

- U Lipi borave 254 migranta i ne ugrožavaju sigurnost ni na kakav način. Konstatovali smo da potpuno poštujemo Sporazum o readmisiji koji imamo sa Hrvatskom. Za prva tri mjeseca ove godine prihvaćeno je 768 stranih državljana po osnovu tog sporazuma, odbijeno je 1.816 zahtjeva – rekao je Nešić, dodavši da u postupku readmisije "nije vraćeno nijedno lice koje bi moglo ugroziti sigurnost građana BiH ni imovine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.