open-navfaktor-logo
search
Slatki iftar
Hurmašice po receptu Merime Pipo iz Kaknja koje se tope u ustima
Hurmašice su tradicionalni desert u Bosni i Hercegovini koji se priprema u vrijeme vjerskih i drugih praznika, ali i tokom cijele godine.
08.04.2023. u 17:53
get url
text

Za mnoge domaćice radi se o jednostavnom kolaču koji "ne može da ne uspije" od jaja, brašna, šećera, maslaca, kojima se onda po želji mogu dodati i orasi, kokosovo brašno...

Ali, da bi i hurmašice bile taman mehke, sočne i ukusne, valja znati koliko kojih sastojaka staviti.

Iako mnoge naše domaćice hurmašice pripremaju bez vaganja namirnica, onako "od oka", najbolje se ipak, ako baš niste vješti, pridržavati recepta.

Evo jednog kojeg nam je poslala Merima Pipo iz Kaknja. Merima kaže kako se ovako pripremljene hurmašice tope u ustima.

Potrebni sastojci: dva jaja, dvije kašike šećera (blago umiksati), 250 grama margarina, 150 grama masla/maslaca, dvije kašike pavlake, 100 ml ulja.

Još je potrebno: brašno po potrebi, kašičica praška za pecivo i 5 ml sirćeta.

Agda: 800 grama šećera, 500 ml vode, nekoliko kriški limuna.

Postupak pripreme:

Sve sastojke sjediniti i miksati mikserom 15 minuta da dobijete smjesu kao kremu. Potom dodati brašna po potrebi (onoliko da možete lijepo oblikovati hurmašice), kašičicu praška za pecivo i pet ml sirćeta.

Umijesiti tijesto da ne bude pretvrdo, ali ni premekano, oblikovati hurmašice, pa gornji dio prisloniti na drvenu spravicu za hurmašice zvanu - brdo kako biste dobili željenu šaru. Ko nema brdo može koristiti rende.

Brdo, drvena sprava za hurmašice

Hurmašice redati u pleh kojeg ste podmazali uljem. Hurmašice peći dok ne poprime rumenu boju. U međuvremenu skuhati agdu.

Priprema agde: Skuhati agdu, pa joj pred sami kraj kuhanja dodati nekoliko kriški limuna.

Tople hurmašice zaliti ohlađenom agdom, ostaviti neko vrijeme da upiju agdu, pa ih poslužiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.