open-navfaktor-logo
search
Iran
Hunt došao na pregovore o iranskom nuklearnom programu
Britanski ministar vanjskih poslova će sa šefom iranske diplomatije razgovarati i o puštanju zatvorenika koji imaju dvojno iransko-britansko državljanstvo
19.11.2018. u 16:46
get url
text

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u ponedjeljak je posjetio Iran po prvi put, radi razgovora o nuklearnom sporazumu i oslobađanju britanskih državljana iz iranskih zatvora.

Hunt se sastao s iranskim kolegom, Mohammadom Javadom Zarifom, ali niko od njih nije odgovarao na novinarska pitanja.

To je prva posjeta Teheranu jednog zapadnog šefa diplomatije otkako su se Sjedinjene Države povukle iz multilateralnog nuklearnog sporazuma u maju.

Britanija je odlučna da zadrži Iran u aranžmanu nalažanjem puteva za zaobilaženje obnovljenih američkih sankcija.

- Iranski nuklearni sporazum ostaje vitalna komponenta stabilnosti na Bliskom istoku eliminiranjem prijetnje nuklearno naoružanog Irana - navodi Hunt u izjavi za javnost objavljenoj u Londonu.

Naglašava da je potrebno stopostotno povinovanje kako bi sporazum preživio.

- Mi ćemo se držati svojih pozicija dok i Iran čini isto. Također moramo vidjeti kraj destabilizirajućih iranskih aktivnosti u ostatku regije ako se dotaknemo uzroka izazova s kojima se regija suočava - izjavio je Hunt.

Hunt bi trebao razgovarati o iranskoj ulozi u sukobima u Siriji i Jemenu, i o aktuelnom slučaju zatočenja osoba s dvojnim britansko-iranskim državljanstvom.

Najprominentniji slučaj je Nazanin Zaghari-Ratcliffe, koja služi kaznu petogodišnjeg zatvora zbog navodne propagande.

- Više od svega, mi moramo svjedočiti tome da se nevini pojedinci s dvojnim britansko-iranskim državljanstvom vrate svojim porodicama u Britaniju. Čuo sam dosta srceparajućih priča o ljudima koji su bili prinuđeni da prolaze kroz užasnu razdvojenost. Stoga sam došao u Iran s jasnom porukom čelnicima zemlje: stavljanje nevinih ljudi u zatvor ne može i ne smije se koristiti kao sredstvo diplomatskog pritiska - naglasio je.

Kada je riječ o Jemenu, Hunt bi trebao istaknuti zabrinutost izvještajima da je Iran dostavio balističke rakete i oružje Huti pobunjenicima, saopćilo je njegovo ministarstvo, prenosi AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.