open-navfaktor-logo
search
Mostar
Humo na obilježavanju 9. maja: Da nije bilo Armije, BiH ne bi bilo
Semir Drljević Lovac , ratni komandant, istaknuo je da mu prisjećanje na ovaj datum uvijek izaziva pomiješane emocije
09.05.2019. u 13:34
get url
text

U zoru 9. maja 1993. godine, kada se cijeli svijet spremao obilježiti Dan pobjede nad fašizmom 1945., počeo je opći napad snaga Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) na Mostar. Tog dana počela je jedna od najkrvavijih opsada jednog grada u historiji.

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, dana Zlatnih ljiljana, sjećanja na pogibiju heroja  iz komande 4. korpusa u zgradi Vranica, svih šehida i poginulih boraca ARBiH i MUP-a RBiH u agresiji na grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu i sjećanja na golgote kroz koje su prošli deseci hiljada Bošnjaka u logorima tzv. „Herceg-Bosne“, danas su mostarski imami na Šehitlucima proučili i poklonili hatma dovu i ja-sin.

Ratni komandanti i zlatni ljiljani, porodice poginulih boraca te brojna udruženja položili su cvijeće i odali počast borcima poginulim u odbrani Mostara.

Esad Humo, ratni komandant 41. motorizovane Slavne brigade Armije RBiH i nosilac ratnog priznanja "zlatni ljiljan", istaknuo je kako 9. maj uz sva obilježavanja koja nosi ima i  taj da je HVO na tog dana odlučio da pokaže šta zaista misli i planira.

- Sad je pitanje kako se 9.maj i te poruke odražavaju na nas, i da li smo zadovoljni stanjem i onim što danas imamo. Mislim da nismo i mislim da je to trebalo biti bolje. Ipak,  poruka da nije bilo Armije, BiH nikada ne bi više bila živa. To je bio presudni trenutak da BiH bude pobrisana iz historije , a da nije bilo nas u Mostaru Hercegovina ne ih postojala, i šta bi bilo s Bosnom, to su poruke o kojima treba dobro razmišljati - poručio je Humo.

Semir Drljević Lovac , ratni komandant, istaknuo je da mu prisjećanje na ovaj datum uvijek izaziva pomiješane emocije.

- Sad imamo presudu u Hagu i najvažnije je da je sad jasno šta je bilo 9. maja i ko je koga napao, jer smo godinama imali stalno priče da je Armija RBiH napala HVO. Samo mogu reći da sam 9. maj dočekao na Šemovcu kao komandant bataljona sa trudnom suprugom. Da smo planirali išta loše ne bih držao trudnu suprugu tu na pravcu napada - naglasio je Drljević.

Za Safeta Oručevića, ratnog gradonačelnika Mostara, 9. maj je sudbonosno vezan za grad Mostar na nekoliko načina.

- Devetog maja 1993. godine krenula je krvava ofanziva na Mostar od strane HVO-a i HV-a, gdje su se Mostarci odbranili i dugo opstali sve do deblokade 30. juna. Nedavno sam pronašao da je 9. na 10. maj 1992. godine vojska bivše JNA i RS-a očistila lijevu obalu Neretve, tako da su stanovnici Mostara prešli u zapadni dio grada, tako se taj datum veže i za tu agresiju - kazao je Oručević, dodavši i bitan datum kada je Armija RBiH učestovala na obilježavanja 50. godina pobjede nad fašizmom u Parizu koja je poslana kao jedina komponenta iz BiH, kao antifašistička komponenta.

-Tamo smo vidjeli samo šest zlatnih ljiljana i zastavu BiH u koloni koju je nosio naš legendarni komandant Semir Drljević Lovac- naglasio je.

{$galerijaFotografija}

Oručević je poručio i da fašizma nikada nije prestalo biti, samo je bio prigušen, tiši i smireniji, a nekad se rasplamsavao.

-Sve ove godine i decenije od pada fašizma dešavalo se sve ono što se danas dešava ovdje i negiran je holokaust i negirani su zločini, javljale su se fašističke struje, dolazile su epohe dobrih i loših lidera i ta borba je vječna. Kao mlad sam mislio da će doći taj dan kad će oni biti poraženi, nikad neće te snage biti poražene, uvijek će se javljati, samo se treba boriti da je više onih koji su na strani antifašizma - zaključio je Oručević.

Obilježavanju su prisustvovale porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici kulturnog i političkog života, predstavnici boračkih organizacija, demobilisanih boraca, predstavnici udruženja logoraša i obrazovnih ustanova. Program obilježavanja na Šehitlucima upriličen je u sklopu manifestacije “Dani mevluda i zikra”.

Mostar, obilježavanje 9. maja
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.