open-navfaktor-logo
search
Podrška
Humanitarni i ljekarski timovi iz USK već u Turskoj ili spremni za polazak
Organizacija SOS Bihać je uz pomoć građana prikupila značajnu količinu ciljanih potrepština, odnosno humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo potresom razorenih dijelova Turske. Teretni kamion sa neophodnostima već je na putu. 
13.02.2023. u 12:58
get url
text

Ljudima u nevolji pomoć će dopremiti 10 volontera organizacije SOS Bihać, koji će se odmah i priključiti ostalim humanim ekipama u zbrinjavanju potrebitih i povrijeđenih. Na samom terenu sarađivat će sa organizacijom AFAD.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona uputio je institucijama i građanima apel za prikupljanje pomoći stradalom stanovništvu Turske i Sirije u razornom zemljotresu. Na osnovu stalnog kontakta i koordinacije sa Crvenim polumjesecom iz Turske sastavljena je specifikacija roba, koja je neophodna na terenu.

- Iskazana je potreba za dekama, krevetima na rasklapanje, električnim i plinskim grijalicama, stolicama na rasklapanje, ceradama za podlogu, solarnim punjačima i lampama, te kuhinjskim setovima. Crveni križ USK već je iz svojih vlastitih rezervi izdvojio 200 vreća za spavanje, 200 deka, 70 kreveta na rasklapanje i 80 cerada za potrebe koje su iskazane. Građani i predstavnici institucija pomoć će moći dostaviti svakim radnim danom od 8 do 15 sati, u prostorijama svojim lokalnih organizacija Crvenog križa. Molba za sve ljude dobre volje da ne donose drugu robu, osim tražene, jer za tim nije iskazana potreba - izjavio je predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić.

Ova kantonalna organizacija već je pripremila i stavila na raspolaganje i svoj tim prve pomoći, koji će po potrebi odmah krenuti u Tursku.

Tim ljekara i medicinskih tehničara iz Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću također je organizovan i spreman za odlazak u Tursku, kako bi se pridružio humanoj misiji spašavanja života povrijeđenima u razornim potresima.

- Mi smo dobrovoljno potpisali i spremni smo na skroman način pomoći ljudima u nevolji. Moram naglasiti da bi se radilo o eventualnom neplaćenom odsustvu iz Kantonalne bolnice 'Dr. Irfan Ljubijankić', jer su se pojavile neke druge priče. Također, naš odlazak uvjetovan je određenom vrstom službene procedure, odnosno mora biti koordiniran od Federalnog ministarstva zdravstva i Ambasade Republike Turske. Bez obzira što smo mi kirurški tim spreman odmah pomoći, postoji službeni način ulaska, rada i pomaganja na teritoriji druge države, pa čak i u ovakvim okolnostima - izjavio je doktor Hajrudin Halilović.

Medicinski tim koji je pripravan odgovoriti pozivu za polazak u Tursku čine doc. dr. Hajrudin Halilović, prim. dr. Samir Muminović, prim. dr. Edis Tatlić, dr. Alen Dervišević i dr. Zilha Hasanović, te tim instrumentarki i anestetičara.

Desetak članova Udruženja Pomozi.ba iz Bihaća već je nekoliko dana u Turskoj, gdje zajedno s kolegama iz cijele BiH pomažu unesrećenima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.