open-navfaktor-logo
search
Podrška
Humanitarna izložba u Pragu za djecu oboljelu od raka
U prostorijama udruženja građana "Lastavica" u Pragu upriličena je izložba starih fotografija "Od Triglava do Đevđelije" za koju je fotografije pripremio i izložbu organizovao Denis Šuško.
27.02.2020. u 10:21
get url
text

Izložene slike potiču iz jednog njemačkog putopisa izdanog 1938. godine. Motivi na slikama predstavljaju ne samo prirodne ljepote i arhitektonske specifičnosti posjećenih mjesta, nego oslikavaju i život običnog čovjeka u cijelom opsegu kulturnog i vjerskog šarenila zapadnog Balkana 30-ih godina prošlog stoljeća.

Otvaranju izložbe je prisustvao veliki broj naših građana koji žive u Pragu, ali i dosta čeških građana, koji spaja prijateljstvo i ljubav prema kulturi naših krajeva. Pored ostalih, među posjetiocima su bili i Martina Mlinarević, ambasadorica BiH u Češkoj, Egmen Babis, ambasador Turske u Češkoj, apostolski nuncij Charles Balvo, ambasador Vatikana u Češkoj, Lordan Zafranović, filmski režiser iz Hrvatske, Milan Fürst, predsjednik udruženja "Češka Beseda" iz Beograda, Iztok Toplak, predsjednik udruženja Slovenaca u Pragu 'Joze Plečnik', kao i neki ugledni poduzetnici iz Praga.

Na početku izložbe je bio prikazan dokumentarni film "Velika bijela kuća" Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" i grupe mladih MladiCe (koja djeluje u sklopu Udruženja), koji pokazuje sudbinu i probleme djece koja su bila liječena od raka. Izložba je bila humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih slika Denis Šuško će darovati Udruženju "Srce za djecu oboljelu od raka" iz Sarajeva, koja pomaže djeci u njihovoj borbi protiv te opake bolesti.

Slike je moguće pogledati u prostorijama udruženja "Lastavica" (Opletalova 16, Prag 1) do 17.marta 2020 i kupiti uplatom na račun u češkim krunama (broj računa u Češkoj: 2101768026/2010, svrha uplate: 'Srce za djecu'  + redni broj slike + ime uplatioca, email, tel.). Slike će biti uručene naručiteljima 2-3 sedmice po završetku izložbe, saopćilo je Udruženje Srce za djecu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.